BiH
0

Vlada Italije i ove godine dodjeljuje stipendije u BiH

FENA
Ambasada Italije u Sarajevu i ove će godine državljanima BiH i državljanima Italije s prebivalištem u BiH dodjeljivati stipendije koje finansira vlada Italije, namijenjene školovanju u Italiji tokom akademske 2008./2009. godine.

Stipendije su namijenjene osobama koje bi dio znanja željele steći u Italiji tokom perioda od jedan do devet mjeseci. Odnose se na neke od institucija kao što su univerziteti, akademije, konzervatoriji, Institut za restauraciju, naučnoistraživački centri i laboratoriji, Nacionalna škola za kinematografiju, biblioteke, arhivi, muzeji i druge vladine institucije.

Za dobijanje stipendije za jednu od spomenutih institucija, neophodno je odlično poznavanje italijanskog jezika, saopćeno je iz italijanske ambasade.

Potencijalni stipendisti vlade Italije, koji su zainteresirani za pohađanje kurseva italijanskog jezika i kulture za strance u trajanju od jednog do tri mjeseca i pri univerzitetima za strance u Sienai i Perugia, obavezni su poznavati samo osnove italijanskog jezika.

Apliciranje za stipendije vrši se prilaganjem odgovarajućeg formulara i dviju fotografija.

Formular je moguće pronaći na recepciji Ambasade Italije u Sarajevu ili ga zatražiti putem e-maila od Ureda za kulturu Ambasade.

Aplikacije se podnose od 8. do 24. aprila u prostorijama Ambasade ili putem pošte.