Ne mare za probleme
153

Vlada i Parlament FBiH već mjesecima ne održavaju redovne sjednice

Piše: Er. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Izvršni i zakonodavni organi ne mare posebno za nagomilanim problemima u Federaciji BiH. Tome najbolje svjedoči činjenica da već mjesecima nije održana redovna sjednica Vlade FBiH i Parlamenta FBiH.

Posljednja redovna sjednica Vlade Federacije BiH održana je 8. februara 2018. godine. Izvršna vlast je u međuvremenu održala dvije hitne sjednice i to 15. februara i 22. februara 2018. godine. Riječ je o 104. i 106. hitnoj sjednici Vlade Federacije BiH.

Na zvaničnoj internet stranici Vlade FBiH nije navedeno da je uopće održana 105. hitna sjednica, a kako saznajemo, razlog za to je pokušaj prikrivanja evidentnih neslaganja unutar izvršne vlasti FBiH. Naime, 105. hitna sjednica završena je tako što su ministri iz reda HDZ-a BiH odbili podržati usvajanje tačaka dnevnog reda.

S obzirom na to da je interni dogovor u Vladi FBiH da se ministri ne preglasavaju prilikom usvajanja tačaka, sjednica je prekinuta bez glasanja. Zanimljiva je informacija i da ministri iz reda HDZ-a BiH nisu prisustvovali 104. hitnoj sjednici Vlade Federacije BiH.

Problemi u radu federalne izvršne vlasti uslijedili su nakon posljednje redovne sjednice na kojoj je bilo govora o imenovanju Šerifa Isovića za direktora Porezne uprave FBiH.

Ministri iz reda HDZ-a tada su tražili da se poništi javni konkurs za izbor direktora Porezne uprave FBiH zbog čega je Novalić prekinuo sjednicu poručujući kako je to uradio s ciljem zaštite zakonitosti rada.

Situacija u vezi s radom nije ništa bolja ni u Parlamentu FBiH koji se u ovom mandatu pokazao kao najnefunkcionalniji organ vlasti na svim nivoima u BiH. Posljednja redovna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH održana je 26. decembra 2017. godine, a Zastupnički dom Parlamenta FBiH u međuvremenu je 28. decembra, 17. januara, 23. januara i 24. januara održao četiri vanredne sjednice.

Što se tiče Doma naroda Parlamenta FBiH, ovaj organ zakonodavne vlasti posljednju redovnu sjednicu održao je 12. decembra 2017. godine, a 16. i 22. januara dvije vanredne sjednice.

Radom Parlamenta FBiH nije zadovoljna ni Delegacija EU u BiH, a ni OSCE. Javnost je nedavno informisana da su specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark i šef Misije OSCE-a u BiH Brus Berton izrazili zabrinutost zbog unutrašnjih nesuglasica u Parlamentu Federacije BiH koje ugrožavaju njegov zakonodavni rad.

Wigemark i Berton u dopisu upućenom sekretaru Doma naroda Parlamenta FBiH Izmiru Hadžiavdiću i potpredsjedavajućem Doma naroda PFBiH Jasenku Tufekčiću naglasili su da bi nesmetana saradnja političkog rukovodstva i visokih zvaničnika trebalo da bude prioritet u njihovom radu.

Prema podacima iz 2016. godine, a koje je objavio Ured za reviziju FBiH u Izvještaju o reviziji Parlamenta FBiH, mjesečno primanje profesionalnog zastupnika u Domu naroda PFBiH uključujući osnovnu platu i paušal, iznosio je neto 3.087 KM bez minulog rada. Za angažiranje u radnim tijelima profesionalnim zastupnicima isplaćeno je 42.000 KM te po osnovu naknada dnevnica i putnih troškova 6.435 KM.