Brza reakcija
404

Vlada i MUP u Sarajevu: Obavijestili smo Tužilaštvo o stanju u Zavodu Pazarić

S.H.P.
Nakon što su u javnost dospjeli uznemirujući materijali o stanju u kojem se nalaze djeca štićenici Zavoda u Pazariću iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Vlade KS kazali su da su o ovom slučaju upoznali dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

"U vezi fotografija i informacija objavljenih u javnosti koje se odnose na Zavod u Pazariću, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo su odmah o tome upoznali dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo koji je dao određene upute policijskim službenicima ove Uprave, po kojima postupamo", kazali su iz MUP-a KS.

U vezi s tim Vlada Kantona Sarajevo je u slučaju tretmana štićenika Zavoda u Pazariću tražila hitno postupanje Tužilaštva KS, pod čijim nadzorom se poduzimaju neophodne radnje radi rasvjetljavanja ovog događaja.

"Nakon prvih informacija o lošem stanju u Zavodu Pazarić, a koje je iznio direktor ove institucije prije nekoliko mjeseci, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS je putem Centra za socijalni rad izvršilo nadzor", kazali su iz Vlade.

Dodali su da prema izvještaju koji im je dostavljen, nije bilo indicija da je stanje u Zavodu Pazarić ovakvo.

"U narednim danima ćemo razmotriti mjere za ovaj problem i postupati u skladu s tim. Tražimo od nadležnih, posebno Vlade Federacije BiH i resornog ministra Veska Drljače da urgentno postupi i informiše javnost o stanju, te da osigura sve uslove za human boravak i odnos prema štićenicima. Vlada KS stavlja na raspolaganje svoje resurse", kazali su iz Vlade.

Podsjećamo, zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Sabina Ćudić danas je na press konferenciji objavila fotografije i videosnimke na kojima se vide djeca, štićenici Zavoda u Pazariću, vezana za radijatore i namještaj.