Izvještaj CCI-a
1

Vlada HNK uvela cenzuru u svoj rad, javnost uskraćena za važne informacije

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Centri civilnih inicijativa na današnjoj konferenciji za medije ukazali su na dijametralno suprotan odnos vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu prema svojim građanima i civilnom društvu.

Ana Lučić, glasnogovornica CCI-a kazala je kako dok Skupština HNK, ovih dana usvaja program svog rada za 2018. godinu, njegovim sadržajem i procedurom u kojoj je usvojen pokazuje transparentnost, otvorenost i uvažavanje mišljenja civilnog društva, dotle Vlada pokazuje zabrinjavajuću tendenciju potpunog zatvaranja, netransparentnosti i nedemokratičnosti.

"Skupština je u svoj program rada uključila čitav niz preporuka CCI-a, shvatajući da u našim analizama i kritičkim osvrtima na njen rad, ma koliko im oni ne bili baš prijatni, nema ništa zlonamjerno i tendenciozno, nego se radi o pokušaju da se objektivnim sagledavanjem rada vlasti, utiče na poboljšanje njenog kvaliteta", kazala je Lučić.

Vlada HNK, s druge strane, na analizu svog rada od strane CCI-a i prateće kritičke osvrte reaguje potpuno neprimjereno, u neskladu s ozbiljnošću s kojom bi takva institucija i njeni predstavnici trebali da djeluju.

"S jedne strane tu su primjerene kvalifikacije i uvrede koje se iznose u javni prostor, a s druge strane je mnogo ozbiljniji pokušaj sistemskog uvođenja cenzure, netransparentnog rada i nedemokratskog ponašanja. Vlada je naime, 29.01.2018. godine donijela odluku kojom se izvodi iz zapisnika sa sjednica Vlade HNK proglašavaju 'materijalnom za internu upotrebu', koji će se dostavljati samo članovima Vlade i tijelima i organizacijama na koje se određeni dio zapisnika odnosi", izjavila je Lučić.

Lučić je pojasnila kako se tako javnosti onemogućava cjelovit uvid u rad Vlade i taj uvid pokušava svesti samo na ono što Vlada želi da kaže javnosti o svom radu.

"To nije prvi put, jer je CCI je u više navrata ukazivao na činjenicu da Vlada HNK mjesecima uskraćuje javnost za detaljne informacije o svom radu ili da na telefonskim sjednicama donosi odluke koje su potpuno neprimjerene za takav oblik rada. Nijedna druga kantonalna vlada ne održava telefonske sjednice u tako velikom obliku", kažu u CCI-u.

CCI u posljednjem svom izvještaju konstatuje da se redovne sjednice Vlade HNK, vanredne i hitne, nikako ne najavljuju, budžeti se usvajaju bez organizivanja široke javne rasprave, nema zvaničnih podataka o realizaciji Akcionog plana za Reformsku agendu, a informacije o primanjima članova Vlade nisu dostupne.

"Dodajemo i da u HNK, u prethodnom periodu, od strane Vlade ovog kantona, zabilježeno i kršenje i poslovnika i zakona. Umjesto da poradi na ispravljanju uočenih slabosti i poboljšanju sovg rada, Vlada je odlučila da probleme na koje CCI ukazuje, riješi tako što će potpuno prekinuti doktok informacija javnosti", navela je Lučić.

CCI je o spornoj odluci obavješten tek nakon nakon što je dosadašnja praksa dostavljanja zapisnika prekinuta. Pomenuta odluka još nije objavljena u Službenim novinama, za što također kažu da je indikativno u kontekstu transarentnosti.

"Ako budemo prinuđeni, CCI će u interesu javnosti, podnijeti tužbu protiv odgovornih, za prikrivanje informacija, no nadamo se da neće doći do toga. Naprosto, čini se da je previše stvari kojima se ova zemlja sramoti pred prijateljima iz međunarodne zajednice i rado bismo voljeli vidjeti odgovornost vlasti na dijelu i njihovo izvršavanje obaveza bez vanjskih pritisaka", kazali su.