Na sjednici u Mostaru
15

Vlada HNK usvojila odluku o privremenom finansiranju za prvo tromjesečje 2024. godine

G. Š.
Vlada HNK
Vlada HNK
Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona na čelu s prvom premijerkom Marijom Buhač, danas je u Mostaru na svojoj sjednici usvojila Odluku o privremenom finansiranju javnih potreba HNK za prvo tromjesečje 2024. godine.

Ovom odlukom su stvoreni finansijski uslovi za protok svih važnih odluka i projekata za prva tri mjeseca naredne godine, od koje se u ovom hercegovačkom kantonu očekuje mnogo.

Vlada HNK je također data saglasnost na finansijski plan Fonda za zaštitu okoliša HNK za 2024. godinu u iznosu od 2.800.000 KM te usvojila odluka o njegovom izvršenju.

Na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite, Vlada je usvojila Odluku o davanju saglasnosti na prijedlog Aneksa Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavca i djelatnika iz djelatnosti doktora medicine i stomatologije na području HNK.

Tim je dokumentom utvrđena najniža neto satnica koja će u prvoj godini primjene iznositi 2,38 KM, a u drugoj godini 2,45 KM, dok će osnovna plata djelatnika biti uvećana za noćni rad najmanje 50 posto od bruto satnice.

Nakon što je to učinila i na prethodnoj sjednici, Vlada je danas usvojila i novu odluku u skladu sa kojom će Gradu Mostaru biti doznačeno dodatnih 500.000 KM za podršku djelovanju Aerodroma Mostar. Ovim odlukama Vlada je za razvoj mostarskog aerodroma osigurala ukupan iznos od milion KM.

Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede odobren je prenos 100.000 KM Šumsko-gospodarskom društvu Šume Hercegovačko-neretvanske d.o.o. Mostar.

Također, data je saglasnost na Program o izmjenama Programa utroška sredstava utvrđenih izmjenama i dopunama budžeta HNK za 2023. godinu za Ministarstvo za pitanja boraca kojim je utvrđen način utroška sredstava po osnovu Zakona o dopunskim pravima boraca u iznosu od 4.855.000 KM.