Ko je odgovoran?
63

Vlada HNK: Snijeg u januaru ne bi trebao iznenaditi federalne institucije

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Nakon jučerašnjeg saobraćajnog kolapsa kod Jablanice oglasila su se dva nivoa vlasti, kantonalni i entitetski, pokušavajući pojasniti javnosti ko je zapravo odgovoran.

Iz Vlade HNK su saopćili da su se, pošto je magistralna cesta M17 na području općine Jablanica sinoć nekoliko sati bila zatvorena za saobraćaj, u nekim medijima pojavile netačne informacije o tome kako krivnju za takvo stanje snosi i Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona.

"Radi istinitog informiranja javnosti saopćavamo kako Vlada HNK nema nikakve nadležnosti nad magistralnim cestama za koje je zadužena Federacija BiH. U nadležnosti Vlade HNK su regionalne ceste: R-418 Konjic - Buturović Polje - Prozor, R-418 Ostrožac - Buturović Polje, R-418 Prozor - Varvara, R-419 Jablanica - Blidinje, R-435 Konjic - Borci - Glavatičevo - Odžaci, R-435-a Potoci - Rujište - Ćesim - Borci, R-425 Žitomislići - Hamzići, R-425-a Tromeđa Gabela, R-426 Dračevo - Hutovo -Ravno i R-427 Stolac - Brana kojima se sve vrijeme saobraćalo. Zbog novih snježnih padavina i na regionalnim cestama u sjevernom dijelu kantona, posebno na cesti R-419 Jablanica - Blidinje, saobraćaj se, iako otežano, kontinuirano odvijao", kazali su.

Dodaju da odgovorne službe i institucije u sklopu sistema Federacije BiH, a dakako i svi ostali koji imaju ulogu u ovakvim situacijama, ne bi smjeli biti iznenađeni snijegom u sred zime.

"Njihova uloga je jasna – biti u pripravnosti i hitno reagovati kako bi se život i saobraćaj nesmetano odvijali. Dakle, svjesni činjenice kako su sudionici u saobraćaju u proteklih 24 sata imali ozbiljnih poteškoća na magistralnoj cesti M17, a kako bi takve predvidljive situacije u buduće bile izbjegnute, pozivamo mjerodavna tijela, ali i vozače na odgovorno ponašanje u skladu s ulogama koje imaju u saobraćaju", stoji u saopćenju Vlade HNK.

Iz prozvanog, višeg nivoa vlasti, kažu kako je Federalno ministarstvo prometa i komunikacija poduzelo je sve aktivnosti u svojoj nadležnosti s ciljem normalizacije saobraćaja na magistralnoj cesti M-17, lokalitet Donja Jablanica, te je uputilo hitni zahtjev federalnoj inspekciji da utvrdi razloge jučerašnjeg saobraćajnog kolapsa.

"U Ministarstvu navode kako su u stalnom kontaktu s upraviteljem magistralnih cesta, odnosno JP Ceste Federacije, koje temeljem Zakona o cestama FBiH imaju direktnu nadležnost nad upravljanjem, građenjem, rekonstrukcijom i održavanjem svih magistralnih cesta u Federaciji BiH", kazali su.

Dodaju da je usljed obilnih snježnih padavina, ali i nepridržavanja pravila sudionika u saobraćaju, tokom jučerašnjeg dana došlo do zastoja saobraćaja u Donjoj Jablanici.

"Do potpune obustave saobraćaja došlo je nakon što su se dva teretna vozila popriječila na saobraćajnici te onemogućila adekvatno održavanje ceste. Različiti faktori su doveli do potpune neprohodnosti u lokalitetu Donja Jablanica, od nemara vozača teretnih vozila, koji su na put krenuli bez zimske opreme, do zakasnjele reakcije MUP-a i poduzeća koje se bavi održavanjem te dionice", navode iz ministarstva.