Bolji uslovi rada
0

Vlada HNK potpisala Kolektivni ugovor sa sindikatima osnovnog obrazovanja

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Predstavnici sindikata osnovnog obrazovanja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu su potpisali Kolektivni ugovor s premijerom tog kantona Nevenkom Hercegom i ministrom prosvjete, znanosti, kulture i sporta Rašidom Hadžovićem.

Kolektivni ugovor podrazumijeva izjednačavanje koeficijenta uposlenih u osnovnom obrazovanju s visokom stručnom spremom s koeficijentom uposlenih u srednjem obrazovanju za što će Vlada HNK u budžetu morati osigurati dodatnih 2,5 milijuna konvertibilnih maraka, te stalno zaposlenje onima koji pet do deset godina rade na ugovor od djelu.

Ministar Hadžović je kazao kako je danas historijski dan, jer su nakon višemjesečnih pregovora uspješno usaglasili Kolektivni ugovor sa sindikatima osnovnog obrazovanja.

"Čast i zadovoljstvo mi je što je Ministarstvo zajedno s Vladom HNK uz podršku premijera Hercega i ministra financija, Adnana Faladžića napravilo jedan iskorak koji se odnosi na izjednačavanje koeficijenta za visoku stručnu spremu za plate zaposlenih u osnovnim školama s koeficijentima zaposlenih u srednjim školama na području HNK. To znači da će zaposlenici s visokom stručnom spremom u osnovnim školama imati istu platu kao njihove kolege u srednjim školama. S tim u vezi, izražavam zadovoljstvo što smo uspješno okončali ove pregovore", rekao je ministar Hadžović.

Predsjednik Vlade HNK Nevenko Herceg je dodao i da će se već u prvim danima 2022. godine raspisati konkurs za primanje u stalni radni odnos čak 220 djelatnika u školama.

"Ovime nastavljamo ispravljati jednu veliku nepravdu iz ranijih perioda i rješavati pitanje zapošljavanja na neodređeno vrijeme za te ljude od kojih neki, prije svega zbog manjka sati u nastavnim normama, čak i više od deset godina rade s ugovorima na određeno. Svi mi znamo šta znači jedan takav iskorak za svakog zaposlenika jer ugovor na neodređeno vrijeme podiže nivo životne sigurnosti i standarda uopće. Tokom ovog procesa vodit ćemo se kriterijima i prioritetima koje su postavili direktori osnovnih i srednjih škola iz cijelog HNK, a kada završimo proceduru dosegnut ćemo brojku od 500 stalno zaposlenih u obrazovnom sistemu HNK čije je radno-pravne statuse regulisala ova Vlada", rekao je premijer Herceg.

Iz Sindikata učitelja HNK Slavko Lauš i Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja Edin Sarajlić kazali su kako je ovo veliki dan za sindikaliste koji će im uljepšati nadolazeće praznike.

Pojasnio je kako je razlika u primanjima kolega u osnovnim i srednjim školama s visokom stručnom spremom do sada iznosila oko 200 KM, a da će od 1. januara 2022. godine razlika biti smanjena na 100 KM, a od 1. januara 2023. godine svi zaposleni s visokom stručnom spremom će imati iste plaće, ne samo predavači, već i pedagozi, sekretari, računovođe i svi drugi uposleni.

Kolektivnim ugovorom je Vlada pronašla rješenje i za uposlene s višom stručnom spremom te će razlika u plaćama između VSS i VŠS biti oko 50 maraka.