Nakon presude
2

Vlada HNK plaća Gradu Mostaru pet miliona KM za korištenje Đačkog doma

Piše: R. D.
Na današnjoj sjednici Vlade HNK donesena je odluka da se Gradu Mostaru isplati skoro 5 miliona KM zbog najamnine bivšeg objekta Đačkog doma, u kojem je smještena Vlada, kao i neka ministarstva. Odluka je to nakon dugog sudskog spora, a mogla bi ugroziti finansijsku stabilnost kantona.

Naime, Vrhovni sud Federacije BiH donio je odluku kojom je djelomično usvojio reviziju tužitelja i preinačio drugostepenu presudu u sporu u kojem je Grad Mostar tužio Vladu HNK-a i tražio isplatu naknade za korištenje prostora u kojem je sjedište Vlade.

"Vlada je razmotrila informaciju o presudi Vrhovnog suda FBiH vezano za zgradu Vlade odnosno bivši Đački dom u Mostaru. Istaknuto je kako će, prema do sada presuđenom i onome što se očekuje, Vlada Gradu Mostaru morati platiti iznos od skoro 5 milijuna KM", saopćeno je.

Tokom rasprave istaknuto je kako je aktualna Vlada naslijedila dug od 36 milijuna KM za izvršna sudska rješenja. Za rješavanje takvih sporova do sada je utrošeno oko 12 miliona KM.

"Nova presuda i presuđeni iznos, uz postojeća izvršna sudska rješenja, može dovesti u pitanje dugo izgrađivanu kantonalnu finansijsku stabilnost. Vlada je imenovala tim koji će s predstavnicima Grada Mostara hitno obaviti razgovore kako bi se pokušala naći obostrano prihvatljiva rješenja. Zaključeno je, također, kako će se na presudu podnijeti apelacija Ustavnom sudu", stoji u saopćenju Vlade HNK.

Vrhovni sud FBiH je naredio i da Grad Mostar Vladi HNK mora isplatiti ulaganja u prostor u kojem su smještene institucije u ukupnom iznosu od 341.221,79 KM, sa zakonskom zateznom kamatom.

Vlada HNK već je kupila novu zgradu za smještaj svojih institucija, a to je bivši Hotel Ero. Obaveze po toj kupovini izmirene su do kraja prošle godine.