Radnici traže pomoć
87

Vlada HNK nije odlučila isplatiti 1.080 KM za 5.500 radnika, sindikati poručuju da idu ulice

G. Š.
Vlada HNK
Vlada HNK
Nakon što su policajci, profesori i ostali zaposlenici koji plaće primaju iz budžeta HNK najavili izlazak na ulice ako im se ne isplati 1.080 KM jednokratne pomoći Vlada HNK na današnjoj sjednici u Mostaru nije našla konačno rješenje da udovolji njihovim zahtjevima.

Kako navode iz Vlade HNK na današnjoj sjednici se u okviru nastavka rasprave o Izmjenama i dopunama Budžeta HNK za 2022. godinu i Budžetu HNK za 2023. godinu raspravljalo i o odobravanju jednokratne novčane pomoći zaposlenicima budžetskih korisnika u HNK, kao vidu dodatne podrške uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena.

Ali odluka o isplati 1.080 KM koje sindikalci traže nije donesena.

"Vlada će odluku o iznosu koji će biti uplaćen korisnicima Budžeta donijeti u skladu s raspoloživim sredstvima na narednoj sjednici kada će biti usvojen konačan prijedlog Izmjena i dopuna Budžeta HNK za 2022. godinu", naveli su iz Vlade HNK.

Podsjetimo da je Kantonalna vada HNK ranije odlučila isplatiti budžetskim korisnicima 300 KM jednokratne pomoći, a ne 1.080 KM kako je predviđeno u Federaciji BiH kao odgovor na inflaciju, što je izazvalo bunt u tom kantonu.

Josip Milić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Josip Milić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Predsjednik Unije nezavisnih sindikata FBiH i Sindikata srednjih škola u HNK Josip Milić nam kaže da je vidno razočaran rezultatima današnjih razgovora o zahtjevima sindikalnih organizacija koje predstavljaju 5.500 budžetskih korisnika u tom kantonu.

"Nažalost Vlada HNK nije udovoljila našem zahtjevu i mi definitivno idemo u prosvjed. Hoće li to biti u petak ili u ponedjeljak, odlučit će naše članstvo", rekao je Milić za Klix.ba.

Ističe da je ovaj odnos prema zaposlenim budžetskim korisnicima u HNK diskriminirajući i neprihvatljiv, navodeći da svi znaju kako je zbog inflacije budžet veći nego ikada i da je samo stvar toga gdje će se ta sredstva usmjeriti.

Predstavnici sindikalnih organizacija koji predstavljaju 5.500 zaposlenika iz HNK poručuju da će biti zadovoljni samo isplatom 1.080 KM, jer je taj iznos predviđen u FBiH s ciljem da se ublaži udar inflacije koja je preko 20 posto i da 300 KM ne može ništa amortizirati.

Podsjetimo da Hercegovačko-neretvanski kanton broji oko 5.500 budžetskih korisnika i da za isplatu jednokratne novčane pomoći od 1.080 KM treba osigurati oko šest miliona maraka.