Obnova na čekanju
73

Vlada HNK nema novca za preseljenje u mostarski hotel Ero

G. Š.
Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona koja je 2018. godine za 11 miliona KM kupila zgradu bivšeg mostarskog hotela Ero, te panirala ove godine tu građevinu rekonstruirati i u nju preseliti svoje institucije, s radovima nije ni počela, jer za taj pothvat nema novca.
Glasnogovornik Vlade HNK Pero Pavlović je za naš portal kazao da su glavni projekt za rekonstrukciju zgrade bivšeg hotela Ero i revizija glavnog projekta završeni, ali da za pristup realizaciji treba osigurati novac.

"Mi smo u fazi kada je završen glavni projekt rekonstrukcije hotela Ero. Urađena je i revizija glavnog projekta i sad se čeka da Vlada pristupi realiziraji, na način da osigura sredstva. Kada Vlada bude osigurala sredstva tada će se pristupiti realiziranju hotela Ero u skladu s glavnim projektom", kazao je Pavlović za Klix.ba.

Buduća zgrada Vlade HNK
Buduća zgrada Vlade HNK

Iako je Kantonalna vlada na svojoj službenoj stranici objavila ilustraciju moderno obnovljene zgrada nekadašnjeg mostarskog hotela u koji će preseliti svoje institucije u izvještaju o implementaciji projekta energetske učinkovitosti kao i obnovi, izgradnji i rekonstruiranju javnih objekata u HNK za period od 2015.do 2020. godine, preseljenje je ostalo samo dio plana.

Zgrada površine 9.565 kvadratnih metara je izgrađena 1988. godine i njena rekonstrukcija podrazumijeva radove na interijeru i eksterijeru objekta, kao i na parteru.

Postojeći hotel Ero potrebno je prenamijeniti u zgradu Vlade HNK-a, a planira se rekonstrukcija objekta raditi kroz više faza, među kojima su arhitektonsko-građevinski radovi.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Potrebno je zgradu rekonstruirati tako da se uklapa u arhitekturu grada, te da bude funkcionalna i prilagođena stvarnim potrebama budućih korisnika prostora, s novom materijalizacijom unutarnjih ogradnih ploha, otvora, novom opremom objekta, saniranje konstrukcije, te adaptacija eksterijera objekta, koja se odnosi na fasadu, vanjske otvore i krovove.

U sklopu rekonstrukcije objekta su potrebni i instalaterski radovi poput uklanjanja dotrajalih i nepotrebnih instalacija te postavljanja novih prilagođenih novom rješenju. Kada je u pitanju adaptacija partera objekta bit će potrebno raditi na parkiralištu, uređenju zelene površine, kao i na trotoarima, kako bi objekt svojim izgledom i funkcijom u ovom djelu grada zauzeo značajno mjesto, kao centar kantonalnih institucija.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Podsjetimo da je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona zgradu hotela Ero kupila za 11 miliona KM od Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidskog osiguranja, a službeni potpisi o kupovini razmijenjeni su u oktobru 2018. godine.