Osigurano 6 miliona KM
279

Vlada HNK nakon najave masovnih protesta odlučila isplatiti po 1.080 KM za 5.500 zaposlenih

G. Š.
Sindikati iz Hercegovine su se izborili za jednokratnu novčanu pomoć od 1.080 KM za policajce, profesore i ostale zaposlenike javnog sektora u HNK. Nakon najave masovnih protesta na ulicama Mostara, Vlada HNK je danas izdvojila šest miliona KM.

Sredstva su osigurana rebalansom budžeta HNK za 2022. godinu, te će odlukom kantonalne vlade za oko 5.500 zaposlenika biti isplaćena jednokratna novčana pomoć od 1.080 KM kako je predviđeno u Federaciji BiH kao odgovor na inflaciju.

Predsjednik Unije nezavisnih sindikata FBiH i Sindikata srednjih škola u HNK Josip Milić kaže kako je ovo jedino ispravno rješenje u kojem je, "razum prevladao taštinu".

Josip Milić
Josip Milić

"Ovdje nema pobjednika. Svi smo zadovoljni jer se našao kompromis. Dogovorom i dijalogom je postignut sporazum i rješenje koje je za sve dobro, tako da ne moramo izlaziti na ulice", kazao je Milić za Klix.ba.

Podsjetimo da je Kantonalna vlada ranije odlučila isplatiti budžetskim korisnicima 300 KM jednokratne pomoći, a ne 1.080 KM, što je izazvalo bunt u tom kantonu.

Koordinacija Sindikata korisnika budžeta HNK-a je tadašnji potez Kantonalne vlade ocijenila diskriminirajućim i ponižavajućim navodeći kako se s 300 KM pomoći ne može ništa izbalansirati s obzirom na inflaciju koja je prešla 20 posto i ima tendenciju rasta.

Tražili su izjednačavanje novčane pomoći, ali ih je vlast ignorirala, zbog čega su pokrenuli sindikalne aktivnosti, te nakon štrajka upozorenja najavili masovni izlazak na ulice Mostara uz poruku da će jedino prihvatiti iznos od 1.080 KM kako je predviđeno u FBiH.