Pomoć porodicama s djecom
36

Vlada HNK će nezaposlenim porodiljama 12 mjeseci isplaćivati po 398,40 KM

G. Š.
Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona će nezaposlenim majkama-porodiljama godinu dana isplaćivati novčanu naknadu od 398,40 KM mjesečno, što je vremenski duplo više nego je bila praksa u prethodnom periodu u ovom djelu naše zemlje.

Ovu odluku je Vlada HNK donijela na današnjoj sjednici Mostaru gdje je usvojila Prijedlog Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom.

"Tim zakonom koji podrazumijeva podršku kroz materijalna davanja, u cilju pomaganja u podizanju, odgoju i zbrinjavanju djece, kao i njihovom osposobljavanju za samostalni život i rad, neuposlene majke-porodilje će, umjesto dosadašnjih šest mjeseci, novčanu podršku u iznosu od 398,40 KM primati dvanaest mjeseci", pojasnili su iz Vlade HNK.

Po podacima iz ranijih godina, kako navode oko 1200 majki-porodilja ostvarit će ovo pravo.

Važna izmjena koju sadržava ovaj zakon odnosi se i na ukidanje imovinskog cenzusa koji više neće biti uslov za ostvarivanje prava nego će pravo na naknadu ostvariti svaka majka-porodilja koja je u Službi za zapošljavanje HNK-a evidentirana kao nezaposlena. Vlada je Prijedlog uputila u hitnu skupštinsku proceduru, a njegove će odredbe, nakon usvajanja od strane Skupštine HNK-a, biti u primjeni od 1. oktobra 2022. godine.