{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada Federacije utvrdila Nacrt zakona o poljoprivrednom zemljištu

F
4.6.2008. u 15:47
0
0
Vlada Federacije utvrdila Nacrt zakona o poljoprivrednom zemljištu
0
Vlada Federacije utvrdila Nacrt zakona o poljoprivrednom zemljištu
Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici utvrdila je Nacrt zakona o poljoprivrednom zemljištu u koji je ugrađeno da se poljoprivredno zemljište mora obrađivati - istakao je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Damir Ljubić.
Njegovim donošenjem osigurao bi se osnov za zaštitu ovog nacionalnog resursa i spriječilo njegovo korištenje u nepoljoprivredne svrhe, oživjelo tržište i davanje pod zakup, osiguralo korištenje poljoprivrednog zemljišta na najcjelishodniji način i upravljanje napuštenim zemljištem.

Kada je u pitanju privatno poljoprivredno zemljište, ukoliko ga vlasnik ne obrađuje, omogućuje mu se da to zemljište može dati u zakup, a ukoliko ga ne da tri godine onda je nadležni općinski organ dužan to zemljište dati u zakup najmanje, odnosno najviše pet godina.

Kada je u pitanju državno poljoprivredno zemljište, ako se ne obrađuje godinu dana, onda je nadležni kantonalni organ dužan to zemljište dati da se obrađuje.

-Tim mjerama želimo potaknuti i zakonskim rješenjima osigurati da se poljoprivredno zemljište mora obrađivati, a predviđene su i određene takse za neobrađeno poljoprivredno zemljište - dodao je Ljubić.

Na osnovu tog zakona stiču se uvjeti da se ove godine počne raditi na osnovama strategije uređenja poljoprivrednog zemljišta koje će obuhvatiti niz mjera, očuvanje i uređenje poljoprivrednog zemljišta, a sve radi njegovog okrupnjavanja kao pretpostavke za itenzivniju poljoprivrednu proizvodnju.

Vlada je na današnjoj sjednici, među ostalima, razmatrala devet tačaka koje predstavljaju svojevrstan presjek stanja u poljoprivredi u prošloj godini i projekcije za ovu godinu, te rješenja koja su bitna za provođenje reforme u poljoprivrednom sektoru.

Tako je usvojen Izvještaj o stanju u poljoprivredi (zeleni izvještaj) Federalnog ministarstva poljoprivrede i taj dokument će biti dostavljen na prihvatanje Parlamentu Federacije.

Cilj tog dokumenta je identificiranje stanja u poljoprivredi uz utvrđivanje makroekonomskih pokazatelja. Uz ocjene o stanju u protekloj, Zeleni izvještaj daje i prijedlog mjera za ovu godinu.

Ljubić je još izdvojio da je utvrđen i novi zakon o novčanim poticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju koji je usklađen s načelima Svjetske trgovinske organizacije i EU.
-Njime se osigurava nekoliko modela poticaja, odnosno brige o poljoprivredi, a jedan od njih je dohodovna potpora s tim da će taj model biti implementiran onda kada budu osigurana sredstva u budžetu, a odnosi se na pomoć starijem seoskom stanovništvu - dodao je Ljubić.

U Ministarstvu poljoprivrede radi se na strategijama razvoja u šumarstvu i sektoru voda da bi se ova tri važna sektora zaokružila strategijama i određenim zakonima koje će uređivati ovu značajnu oblast, kazao je Ljubić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: