BiH
0

Vlada Federacije pruža finansijsku potporu "Krivaji"

Sarajevo-x.com
Premijer Federacije BiH dr Nedžad Branković i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo primili su danas predstavnike rukovodstva i Sindikata IP "Krivaja" d.o.o. Zavidovići, koje su predvodili generalni direktor Nurija Prijić i predsjednik Nadzornog odbora Mirsad Merdžić.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i direktor Agencije za privatizaciju u FBiH Enes Ganić, razgovarano je o mjerama na stabiliziranju složenog stanja u ovom preduzeću, u svjetlu implementacije Plana održavanja proizvodnje koji je 20.3. 2008. godine donio Nadzorni odbor ovog preduzeća.

Kako bi se premostile poteškoće u finansiranju u narednim mjesecima, Vlada Federacije BiH će, na osnovu prijedloga Federalnog ministarstva energije, industrije i rudarstva, obezbijediti neophodna sredstva u iznosu od 690.000 KM.

Očekuje se da ova odluka bude donesena na narednoj sjednici Federalne vlade, a na bazi jučer usvojenog Programa utroška sa kriterijima raspodjele sredstava tekućih grantova “ Podsticaj proizvodnji i prestrukturiranju industrije i rudarstva” utvrđenih u Budžetu FBiH Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije za ovu godinu.

Riječ je o značajnoj podršci za osiguranje nastavka kontinuirane proizvodnje po ugovorenim obavezama prema stalnim kupcima i isplatu plaća radnicima u trenutku kada se prikupljaju najpovoljnije ponude za promjenu vlasničke strukture po osnovu zajedničkog ulaganja u “Krivaju”.

Danas je dogovoreno i da Vlada Federacije BiH refundira troškove nabavke ortopedske proteze ratnom vojnom invalidu Fahiru Begiću, koja mu je oštećena prilikom pokušaja radnika “Krivaje” da spriječe pljenidbu imovine preduzeća po osnovu pravosnažnih sudskih presuda.