BiH
0

Vlada Federacije BiH podržava Festival MESS sa 60.000 KM

FENA
Direkciji Festivala MESS je na ime direktora Festivala Dine Mustafića stiglo pismo potpredsjednika Vlade i ministra kulture i sporta Vlade Federacije BiH Gavrila Grahovca, u kojem između ostalog piše da je Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH odlučilo da s dodatnih 60.000 KM podrži Festival MESS.

U pismu potpredsjednika Vlade i ministra kulture i sporta Vlade Federacije BiH piše:

"U našu zemlju i naš glavni grad došla su neka od najznačajnijih teatarskih imena današnjice. Festival je omogućio poklonicima teatra da upoznaju različita dostignuća savremene teatarske produkcije. Unatoč svim finansijskim problemima MESS je uspio da sačuva kvalitet programa i održi status jednog od najrelevantnijih teatarskih događaja u jugoistočnoj Evropi.

Festival MESS je jedan od onih uspješnih primjera pozitivne afirmacije naše zemlje i našeg grada, internacionalizacije i promocije kulturnog prostora BiH kao države koja prihvata i emanira vrijednosti univerzalizma i kosmopolitizma, shvatajući kulturu kao integracionu sponu različitosti i kulturnih specifičnosti.

Federalno ministarstvo kulture i sporta, imajući na umu sve već rečeno i nerečeno, zahvaljujući razumijevanju i opredjeljenju Vlade i Parlamenta Federacije BiH, odlučio je da dodatnim iznosima, osiguranim rebalansom budžeta, dodatno podrži Festival i na taj način anulira probleme s kojima se ovogodišnji Festival MESS suočio kada su im neki od očekivanih iznosa državnih institucija uskraćeni.

Upravo prepoznajući napore Festivala MESS i posebno njegov značaj i visoke standarde teatarskog, ali i društvenog događaja, Ministarstvo kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine odlučilo je s dodatnih 60.000 KM podržati Vaše napore i nadoknaditi neprihvatljiv i nepotreban deficit Festivala prouzrokovan odsustvom, s pravom očekivanih iznosa od Vijeća Ministara BiH", navodi se u pismu ministra Grahovca.