|

Vlada Federacije 11. juli proglasila Danom žalosti

Vlada Federacije 11. juli proglasila Danom žalosti
589
E. LJ.
4.7.2019. u 12:11
0
komentara
589

dijeljenja
Vlada Federacije 11. juli proglasila Danom žalosti Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu proglasila 11. juli 2019. godine, dan sjećanja na genocid u Srebrenici, Danom žalosti u Federaciji Bosne Hercegovine.
Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i institucija Federacije BiH.

Na Dan žalosti ne mogu biti održavani programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji BiH, a medijske kuće na teritoriji Federacije BiH dužne su uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

U obrazloženju ove odluke istaknuta je činjenica da su tokom proteklog rata na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine počinjeni brojni zločini i da su se dogodile tragedije ogromnih razmjera, ali je po brutalnosti i broju žrtava najteži zločin, odnosno genocid izvršen u Srebrenici.

"Vlada Federacije donijela je ovu odluku radi izražavanja saučešća i suosjećanja s porodicama žrtava, te sjećanja na ovaj tragični događaj", navedeno je u saopćenju Vlade FBiH.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Komentari na članak su isključeni.