{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada FBiH: Za podršku održivom povratku 22,9 miliona KM

F
7.5.2015. u 13:47
0
6
Vlada FBiH: Za podršku održivom povratku 22,9 miliona KM
0
Vlada FBiH: Za podršku održivom povratku 22,9 miliona KM
Vlada Federacije BiH danas je, na prijedlog Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, usvojila Plan povratka, obnove, gradnje i razvoja održivog povratka za 2015. godinu, te ovo ministarstvo zadužila za njegovu realizaciju.
Ujedno, Vlada je donijela i četiri odluke o utrošcima sredstava s kriterijima raspodjele s budžetskih pozicija namijenjenih kao podrška povratnicima i raseljenim. Riječ je o ukupnom iznosu od 22.964.300 konvertibilnih maraka.

Jednom od odluka je programom raspodjele sredstava s pozicije "Tekući transferi pojedincima - Transfer za raseljene osobe i povratnike” predviđeno ukupno 16.479.300 konvertibilnih maraka. Najveći dio ovih sredstava, od 6,3 miliona KM, namijenjen je obnovi i izgradnji putne, vodovodne i kanalizacione infrastrukture, objekata vjerskog, sakralnog, obrazovnog, sportskog i kulturnog karaktera, te drugih objekata od značaja za širu društvenu zajednicu.

U ovo su uključeni i obnova objekata koji su pretrpjeli štetu od elementarnih nepogoda, kao i pomoć za zapošljavanje kroz razvoj malih i srednjih preduzeća, poljoprivrednu djelatnost (komercijalnu i nekomercijalnu). Daljnih 5.100.000 KM namijenjeno je za rekonstrukciju i obnovu individualnih stambenih objekata i objekata zajedničkog i socijalnog tipa stanovanja. Preostala sredstva raspoređena su na zajedničke projekte rekonstrukcije, obnove i održivosti povratka sa vladinim i nevladinim sektorom, na humanitarne, zdravstvene, psihosocijalne, informativne i edukativne projekte, na podrška obilježavanju godišnjica i ukopa nevinih žrtava rata, kao i izgradnju spomen-obilježja na prostoru BiH, te Fonda za povratak i projekte entitetskog povezivanja.

Dva miliona KM vrijedan je Program podrške povratku izbjeglica i prognanih osoba s područja Posavine iz RS, a od ovog iznosa je 1.500.000 KM predviđeno za obnovu i izgradnju infrastrukturnih i drugih objekata od značaja za društvenu zajednicu, dok je 500.000 KM namijenjeno za rekonstrukciju i obnovu individualnih stambenih i objekata zajedničkog tipa stanovanja, te za sanaciju posljedica elementarnih nepogoda.

Treća današnja odluka odnosi se na podršku održivom povratku izbjeglih i prognanih s područja regije Srebrenica, a riječ je o iznosu od 1.485.000 KM.

Kroz transfer za Program razvoja održivosti povratka u RS-u planirano je izdvajanje 3.000.000 KM, od čega dvije trećine na ime pomoći za zapošljavanje povratnika kroz razvoj malih i srednjih preduzeća, poljoprivrednu djelatnost, pružanje podrške programima prekvalifikacije ili obuke, volontiranja pripravnika, rekultivacije poljoprivrednih površina, kao i diverzifikacije privrednih aktivnosti u ruralnim područjima. Preostali jedan milion KM namijenjen je obnovi i izgradnji putne, vodovodne i kanalizacione infrastrukture, objekata vjerskog, sakralnog, obrazovnog, sportskog i kulturnog karaktera, kao i drugih objekata od značaja za širu društvenu zajednicu, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: