{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada FBiH: Vode naslijeđe koje se mora štititi i čuvati

F
18.6.2006. u 09:28
0
0
Vlada FBiH: Vode naslijeđe koje se mora štititi i čuvati
0
Vlada FBiH: Vode naslijeđe koje se mora štititi i čuvati
Vlada Federacije BiH utvrdila je na posljednjoj sjednici Prijedlog zakona o vodama, nakon što je u formi nacrta prošao parlamentarnu proceduru, kao bitan dio cjelovite reforme u ovom sektoru.
Cilj reforme je uspostava održivog upravljanja vodnim resursima u cijeloj BiH, a Zakon o vodama predstavlja prvi korak ka usuglašavanju domaće legislative u ovoj oblasti s onom u Evropskoj uniji.

Uz cjelovito reguliranje sektora voda u FBiH, Zakon osigurava jedinstvo upravljanja i zaštite resursa. Na ovaj način ukidaju se stare organizacijske strukture i umjesto javnih poduzeća za vodne slivove uvode se agencije za vodna područja. Ujedno se stvaraju uvjeti za učinkovitije izvršavanje zadataka upravljanja vodama između Federacije BiH i kantona, te unapređuje međuentitetska saradnja.

Zakonom se uređuje način upravljanja vodama na teritoriji FBiH, a upravljanje vodama obuhvata zaštitu voda, korištenje voda, zaštitu od štetnog djelovaja voda te uređenje vodotoka i drugih voda.

Ciljevi zakona su, između ostalog, smanjenje zagađenja voda, postizanje održivog korištenja voda, osiguranje pravičnog pristupanja vodama, poticanje društvenog i privrednog razvoja, zaštita ekosistema, smanjenje rizika od poplava i drugih štetnih utjecaja, kao i ispunjavanje obaveza iz međunarodnih ugovora.

Zakonom se vode definiraju kao opće dobro i kao takve su pod posebnom zaštitom BiH, FBiH, kantona, gradova i općina. Upravljanje vodama se zasniva na načelu nekomercijalnosti, prema kojem voda u osnovi nije komercijalni proizvod, već naslijeđe koje se mora čuvati i shodno tome štititi.

Također je primijenjeno i načelo cjelovitosti odnosno povezanosti i uzajamne ovisnosti vodnih resursa i uz njih vezanih ekoloških sustava, kao i načelo učešća javnosti kod donošenja planova upravljanja vodama.

Prijedlogom zakona propisane su i brojne kaznene odredbe kojima se za neprovođenje i kršenje odredaba predviđaju kazne od 500 do 20.000 konvertibilnih maraka. Provedba Zakona o vodama iziskivat će donošenje velikog broja podzakonskih akata.

Za provođenje ovog zakona u budžetu Federacije BiH nije potrebno osigurati dodatna sredstva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: