BiH
0

Vlada FBiH: Više od 200 miliona KM za Direkciju cesta FBiH

FENA
Vlada FBiH je danas u Sarajevu dala saglasnost za Plan i program Direkcije cesta FBiH za ovu godinu, kojim se predviđa implementacija nešto više od 200 miliona KM, saopćio je novinarima nakon sjednice federalni ministar prometa i komunikacija Nail Šećkanović.

On je istaknuo da je ovo najveća suma koja je na raspolaganju Direkciji nakon rata, a rezultat je dijelom i početka realizacije evropskih kredita od 55 miliona KM.

Sav novac bit će iskorišten za rekonstrukciju, povećanje sigurnosti i otklanjanje problema na cestama u FBiH. Šećkanović je najavio rekonstrukciju ceste Sarajevo-Tuzla, te nastavak rekonstrukcije ceste Stolac-Neum i Bihać-Bosanska Krupa.

Govoreći o svojim jučerašnjim razgovorima s resornim kolegom iz Vlade RS-a Nedeljkom Čubrilovićem, na kojem je dogovoreno više projekata iz oblasti željeznica, te putne infrastrukture s mogućnosti uvođenja posebne naknade za izgradnju i održavanje autoputeva na nivou oba entiteta, ministar Šećkanović je rekao da će se na poziv državnog ministra Bože Ljubića uskoro održati razgovori ove trojice ministara, nakon čega će prijedlog biti upućen entitetskim vladama da ga proslijede Vijeću ministara BiH, koje je jedino nadležno za uvođenje ovakvih akciza.

Šećkanović kaže da je u ovom trenutku teško govoriti da li će uvođenje akcize od 10 feninga dovesti do povećanja cijene goriva, ali smatra da postoje određene rezerve u maržama.

Ukoliko bi se realizirala ova ideja, Direkcija za autoceste FBiH bila bi bogatija za 100 miliona KM, a Direkcija u RS-u za 60 do 70 miliona KM, rekao je ministar Šećkanović.