{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada FBiH: Utvrđen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima

F
12.9.2007. u 17:20
0
0
Vlada FBiH: Utvrđen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima
0
Vlada FBiH: Utvrđen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima
Osnovni razlog zbog kojeg je Vlada Federacije BiH, na današnjoj sjednici u Sarajevu, utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima jeste njegovo usaglašavanje sa odredbama Zakona o porezu na dohodak.
Naime, zbog uvođenja novog sistema oporezivanja u FBiH, oporezivanje plaća vrši se jedinstveno s obračunom i plaćanjem doprinosa.

Na taj način doprinosi i porezi postaju integralni dio sistema opterećenja plaća, a ostvareni prihodi po oba osnova imaju status direktnih poreza, odnosno javnih prihoda. Radi omogućavanja nesmetane primjene dva zakona, neophodno je njihovo usaglašavanje i istodobno stupanje na snagu.

Danas utvrđenim izmjenama i dopunama definirana je plaća svih oblika organizovanja i svih kategorija zaposlenika u privrednom sektoru u svrhu oporezivanja, odnosno direktnog opterećenja plaćanjem poreza i doprinosa, i to jedinstveno u oblasti doprinosa, dohotka i općih propisa iz oblasti rada.

Definirana je plaća u sistemu obveznika poreza na dohodak, poduzetnička plaća u sektoru samostalne djelatnosti obveznika koji plaćaju porez na dobit, te prosječna plaća koja služi kao osnovica za obračun obaveza na plaću.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: