{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada FBiH: Utvrđen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima

F
12.9.2007. u 17:20
0
0
Vlada FBiH: Utvrđen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima
0
Vlada FBiH: Utvrđen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima
Osnovni razlog zbog kojeg je Vlada Federacije BiH, na današnjoj sjednici u Sarajevu, utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima jeste njegovo usaglašavanje sa odredbama Zakona o porezu na dohodak.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Naime, zbog uvođenja novog sistema oporezivanja u FBiH, oporezivanje plaća vrši se jedinstveno s obračunom i plaćanjem doprinosa.

Na taj način doprinosi i porezi postaju integralni dio sistema opterećenja plaća, a ostvareni prihodi po oba osnova imaju status direktnih poreza, odnosno javnih prihoda. Radi omogućavanja nesmetane primjene dva zakona, neophodno je njihovo usaglašavanje i istodobno stupanje na snagu.

Danas utvrđenim izmjenama i dopunama definirana je plaća svih oblika organizovanja i svih kategorija zaposlenika u privrednom sektoru u svrhu oporezivanja, odnosno direktnog opterećenja plaćanjem poreza i doprinosa, i to jedinstveno u oblasti doprinosa, dohotka i općih propisa iz oblasti rada.

Definirana je plaća u sistemu obveznika poreza na dohodak, poduzetnička plaća u sektoru samostalne djelatnosti obveznika koji plaćaju porez na dobit, te prosječna plaća koja služi kao osnovica za obračun obaveza na plaću.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: