BiH
39

Vlada FBiH utvrdila Prijedlog zakona o PIO-u: Ispunjeni zahtjevi penzionera

Piše: M. N.
Foto: J. N./Klix.ba
Foto: J. N./Klix.ba
Vlada Federacije BiH utvrdila je danas na 68. sjednici Prijedlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Prema riječima ministra rada i socijalne politike FBiH Veska Drljače, svi zahtjevi penzionera su ispunjeni, a ova reforma zakona donijet će efikasniji i učinkovitiji penzioni sistem.

Prema ranijoj strategiji utvrđeno je da trenutni penzioni sistem ne funkcioniše dobro i da bi sam od sebe doživio kolaps. Reforme su bile potrebne kako bi se konačno uredio ovaj sistem, te da penzioneri ne bi čekali ponekad i do kraja mjeseca na svoju penziju.

"Ovaj zakon je, nakon što je usvojen u formi nacrta, prošao različite institucije. Obavljene su konsultacije sa Savezom penzionera, poslodavcima i ostalim subjektima. Danas usvojeni Prijedlog podrazumijeva promjene uvođenja bodovnog sistema umjesto postojećeg sistema koeficijenta koji se pokazao neučinkovitim, uvođenje redovnog usklađivanja penzija prema rastu BDP-a i usklađivanja plata prema indeksu potrošačkih cijena, te trezorski sistem poslovanja", rekao je Drljača.

Vesko Drljača (Foto: Jelena Nišić/Klix.ba)
Vesko Drljača (Foto: Jelena Nišić/Klix.ba)

Pooštravaju se uvjeti za ostvarivanje prava na penzije, uz izuzetke, a proširen je i penzijski obuhvat ne samo na plate već i na naknade na koje se vrši uplata doprinosa.

"Uvode se odredbe koje će na pravičniji način utvrditi stope doprinosa koje se odnose na beneficirani radni staž i bit će izvršena revizija tih radnih mjesta. Također doprinosi za te kategorije će se plaćati u pravičnom iznosu, a do sada je bilo u nižem iznosu", kazao je ministar.

Bitno je istaći da usvojene izmjene garantuju da neće doći do smanjenja penzija, te će se penzije redovno isplaćivati. U zakon su uvrštene i tražene posmrtnine koje su penzionerima veoma bitno. Doći do promjene i u invalidskim penzijama.

"Mi smo poznati kao država koja ima najveći broj invalidskih penzija. Cilj je da se smanji u realne okvire, sa 23 posto na 18 posto. To je proces koji ide postepeno. Pooštreni su uvjeti i za porodične penzije. Isplata penzije je vezana s brojem godina života, uz izuzetke koji se odnose na kategorije poginulih i šehida", rekao je drljača.

Istakao je kako zakon predstavlja jednu od bitnih prekretnica jer nije reformisan zadnjih 18 godina.

Fadil Novalić (Foto: Jelena Nišić/Klix.ba)
Fadil Novalić (Foto: Jelena Nišić/Klix.ba)

U okviru današnje sjednice Vlada FBiH se izjasnila i o informaciji o potrebi reforme procesa registracije poslovnih subjekata u Federaciji BiH s ciljem uspostavljanja jednošalterskog sistema poslovanja i omogućavanja elektronske registracije. Kako je najavio premijer FBiH Fadil Novalić, poslovni subjekti će na mnogo lakši i brži način otvoriti firmu nego što je to bio slučaj do sada. Na području FBiH bit će 10 one-stop shop ureda u kojima će se u roku od tri dana obraditi sva dokumentacija. Poslovni ljudi će konačno moći reći zbogom hrpi papira koju su prikupljali hodajući po raznim institucijama.

"Cilj je da se proces registracije skrati na tri dana. Imamo saglasnost sa RS-om, a problem je što Uprava za indirektno oporezivanje izdaje brojeve tako da će se i oni morati uvezati i ući u ovaj proces. Smanjit će se troškovi registracije koji sada iznose oko 3.000 KM. To bi trebalo da spadne na 95 KM. Trenutna registracije traje 69 dana, a prema novom samo tri. Sa 12 procedura silazimo na dvije", rekao je Novalić.

Realizacije ovog segmenta trebala bi početi za 18 mjeseci, a u Vladi FBiH se nadaju da će odmah nakon dobiti 15 posto novih pravnih subjekata.