BiH
2

Vlada FBiH utvrdila Prijedlog zakona o igrama na sreću

FENA
Na današnjoj sjednici u Mostaru Vlada Federacije BiH utvrdila je i Parlamentu FBiH uputila Prijedlog zakona o igrama na sreću. Precizirano je da igre na sreću na teritoriju Federacije BiH organiziraju Lutrija BiH i pravne osobe registrirane za ovu djelatnost.

Kako je priopćeno iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH, igre na sreću mogu biti klasične (lutrijske), u kojima se unaprijed utvrđuje visina fonda dobitaka, posebne u kojima to nije unaprijed utvrđeno, kao što su igre u kazinu, na automatima u posebnim klubovima i klađenja na sportske rezultate i druge stvarne neizvjesne događaje.

Prihodi ostvareni po osnovi naknada za priređivanje igara na sreću pripadaju Federaciji BiH, a dio njih raspodjeljuje se za financiranje programa i projekata udruga građana i humanitarnih organizacija Porez na dobitke ostvarene u klasičnim igrama na sreću obračunava se i naplaćuje pri isplati svakog pojedinačno ostvarenog dobitka, a obračun i uplatu obavlja priređivač igara na sreću.

Porez na dobitke plaća se po stopi od deset posto na dobitke iznad 50 KM do 10.000 KM, a po stopi od 15 posto na dobitke iznad 10.000 KM. Za isplatu dobitaka u klasičnim (lutrijskim) igrama koje priređuje Lutrija BiH jamči Federacija BiH, a za isplatu dobitaka u posebnim igrama jamče priređivači cjelokupnom svojom imovinom.

Zabavne igre (igre na računalima, igraćim konzolama, simulatorima, automatima za video igre, fliperima, bilijarima i drugim sličnim automatima koji se stavljaju u pogon pomoću kovanog novca, žetona ili uz naplatu, a u kojima igrač ne može ostvariti dobitak u novcu, stvarima ili pravima) nisu igre na sreću u smislu ovoga zakona. To nisu ni nagradni natječaji i nagradne igre koje priređuju pravne osobe s ciljem propagande.

Ova vrsta igara može biti organizirana samo ako se sudjelovanje u njima ne naplaćuje posebno, ako se nagrade isplaćuju u proizvodima ili uslugama, te unaprijed uplati šest posto od ukupne vrijednosti nagradnog fonda (po 1,5 posto Crvenom križu, "Caritasu", "Merhametu MDD" i "Dobrotvoru"). Pravila igre, uz prethodno odobrenje Ministarstva, moraju biti objavljena u dnevnom tisku, a ukupna vrijednost nagradnog fonda ne može prelaziti iznos od 200.000 KM, stoji u priopćenju.