BiH
0

Vlada FBiH utvrdila prijedlog budžeta za 2016. godinu, osigurano dodatnih 65 miliona KM

Piše: S. H.
Na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH utvrđen je prijedlog budžeta za narednu godinu, koji je u odnosu na predloženi nacrt povećan za dodatnih 65 miliona KM koje će Vlada FBiH osigurati prodajom manjinskog udjela u određenim preduzećima.

Razlika u odnosu na nacrt budžeta je u okvirnom iznosu, što iznosi blizu 65 miliona KM dodatnih sredstava, koja će biti osigurana tako što će Vlada FBiH prodati manjinske udjele u određenim preduzećima.

Od toga bi 50 miliona bilo izdvojeno za uvezivanje staža, odnosno implementaciju Zakona o uvezivanju staža, dva miliona za implementaciju seta antikoruptivnih zakona i 10 miliona za materijalno zbrinjavanje institucija Vlade FBiH.

Ranije je rečeno da će blizu 5,5 miliona KM namjenskih sredstava biti usmjereno za oblast obrazovanja, kulture i sporta.

Ostale odredbe planiranog budžeta nisu mijenjane, a to se odnosi i na pomoć za niže nivoe vlasti, jer je opozicija u Zastupničkom domu najviše zamjerki imala na tu odredbu. Planirana sredstva za tu svrhu ostala su 16 miliona KM, a kriteriji raspodjele bit će utvrđeni naknadno.

O budžetu za 2016. godinu raspravljat će se još u Domu naroda i Zastupničkom domu Parlamenta FBiH do kraja godine.