BiH
0

Vlada FBiH utvrdila okvirni budžet za period 2009.-2011.

FENA
Vlada Federacije BiH danas u Sarajevu usvojila je dokument okvirnog budžeta za period 2009.-2011. godina koji je jedan od instrumenata projekta za jačanje upravljanja javnim finansijama u Federaciji BiH.

Taj dokument predstavlja preliminarni nacrt budžeta za 2009. i daje predviđanja za 2010. i 2011. godinu.

«Kao gornja granica na prihodovnoj strani utvrđen je iznos od 1,634 milijardi KM što će biti osnov za izradu proračuna za narednu godinu», istakao je na konferenciji za novinare federalni ministar finansija i dopremijer Federacije BiH Vjekoslav Bevanda.

On je dodao da se Vlada i Parlament moraju opredijeliti za šta smo i šta hoćemo ubuduće, s tim da se reforme po svim osnovama moraju provesti.

Bevanda je dodao da je Vlada prihvatila i izvještaj o izvršenju budžeta FBiH za prvo polugodište ove godine prema kojem su ostvareni ukupni prihodi, primici i finansiranja u iznosu 617,5 miliona KM, a ukupni rashodi i izdaci iznose 666,9 miliona KM.

Dakle, u ovom razdoblju ostvaren je manjak prihoda nad rashodima od 49,4 miliona KM.

-Činjenica je da odluke Vlade o ograničenju potrošnje nisu dale rezultate, a Ministarstvo finansija će poduzeti aktivnosti na uravnoteženju prihoda i rashoda, kazao je Bevanda dodajući da je najvažnije da se u prvom polugodištu i u toku sedmog i osmog mjeseca uspjela očuvati finansijska likvidnost i da su svi definirani prioriteti isplaćivani, dok su ostale obaveze isplaćivane u skladu s mogućnostima.

Vlada je usvojila i informaciju o unutrašnjem i vanjskom dugu Federacije BiH s ciljem da se, kako je kazao Bevanda, otvoreno i analitično prikaže gdje smo, koliko smo zaduženi i ima li prostora za daljnje zaduživanje.

-Ukupno locirani dug Federacije sa stanjem 30. juna je 4,076 milijardi. Na vanjski dug otpada 2,437 milijardi, a unutarnju dug je 1,639 milijardi KM, kazao je Bevanda.

Do kraja juna isplaćeno je 43,16 miliona KM za 50.049 vlasnika računa stare devizne štednje. U budžetu FBiH za 2008. predviđeno je 45 miliona KM za izmirenje obaveza po osnovi stare devizne štednje.