BiH
1

Vlada FBiH utvrdila dopune Zakona o vrijednosnim papirima

FENA
Ante Krajina
Ante Krajina
Vlada FBiH je na današnjoj sjednici u Mostaru utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu vrijednosnih papira te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom sustavu registracije, kontrole i naplate doprinosa.

Kako je istaknuto na konferenciji za novinare, Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu vrijednosnih papira, stvaraju se pretpostavke da se emisija dužničkih vrijednosnih papira, u koje spadaju i one koje emitira Vlada FBiH (obveznice i trezorski zapisi), može obaviti i izvan berze.

"To predstavlja znatnu uštedu u troškovima posredovanja koji se plaćaju iz Budžeta FBiH", izjavio je federalni ministar financija Ante Krajina, dodavši i kako će se novim zakonom obvezati berze da povećaju svoj temeljni kapital s 500 000, na 1,5 milion konvertibilnih maraka.

Također, ovim će se izmjenama i dopunama obvezati uposleni i članovi Komisije za vrijednosne papire da čuvaju službenu tajnu, kazao je Krajina.

Govoreći o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom sustavu registracije, kontrole i naplate doprinosa koji će u parlamentarnu proceduru biti upućen po skraćenom postupku, federalni ministar financija napomenuo je kako je u njemu predviđeno ukidanje obveze podnošenja godišnje prijave podataka o doprinosima, što će rezultirati smanjenjem troškova poslodavaca i Porezne uprave FBiH

Naime, kako je ministar pojasnio, podnošenje godišnje prijave nije potrebno jer su tokom 2011. godine obveznici uplate doprinosa počeli dostavljati u Jedinstveni sustav Porezne uprave FBiH mjesečno izvješće o isplaćenim plaćama, plaćenim doprinosima, akontacijama poreza koji sadrži sve potrebne podatke za utvrđivanje mirovinskoga osnova, kao i sve podatke o uplaćenim doprinosima za obvezna socijalna osiguranja po osiguraniku i po obvezniku prilikom uplate doprinosa,a koje izvanproračunski fondovi mogu koristiti i na godišnjoj razini.

Na današnjoj sjednici u Mostaru Vlada FBiH je izmijenila Uredbu o postupku verificiranja tražbina i gotovinskih isplata po osnovu računa stare devizne štednje u FBiH kojima je rok za podnošenje zahtjeva za verifikaciju ostavljen do 31.10. 2012. godine, počevši od 3. 5. ove godine i uz obvezu da Agencija izvrši postupak verifikacije najkasnije do 31.12. 2012. godine.

Kako je pojašnjeno, izmjena je donesena zbog činjenice da je zakonom o izmirenju ovih obveza utvrđen krajnji rok verifikacije s 31.12. 2012. godine, a da je još veliki interes vlasnika računa za verifikaciju ovih tražbina, pa im je na ovaj način omogućeno da u redovnom roku tu verifikaciju i izvrše.