Trajni smještaj
0

Vlada FBiH usvojila informaciju o kupoprodaji zgrade Energoinvesta

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Na današnjoj sjednici Vlada FBiH je usvojila informaciju o realizaciji obaveza i prava iz Ugovora o kupoprodaji zgrade Energoinvesta za trajni smještaj Vlade Federacije BiH u Sarajevu.

"Vlada FBiH danas je zadužila Generalni sekretarijet Vlade FBiH da Federalnom ministarstvu finansija uputi zahtjev za pripremu prijedloga odluke o preraspodjeli sredstava iz Budžeta FBiH za 2018. godinu sa Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH na poziciju Tekuće rezerve Vlade FBiH. Federalno ministarstvo financija obavezano je da ovu odluku pripremi odmah", stoji u saopćenju Vlade FBiH.

Navode da je po donošenju Odluke o odobravanju izdvajanja sredstva iz Tekuće rezreve, Generalni sekretarijat zadužen da odmah plati prvi dio kupoprodajne cijene u iznosu od deset miliona KM, po Ugovoru o kupoprodaji zgrade Energoinvesta za trajni smještaj Vlade FBiH u Sarajevu od 29.8.2018. godine.

"Ovi zaključci doneseni su nakon Rješenja Općinskog suda u Sarajevu - Zemljišnoknjiški ured - od 11.9.2018. godine po kojem je, a na osnovu Ugovora o kupoprodaji od 29.8.2018 godine, dozvoljena uknjižba predbilježbe prava vlasništva na objektu poslovne zgrade Energovinvesta, sa Energoinvesta, kao prodavca sa 1/1, u korist Vlade FBiH, kao kupca", navodi se u saopćenju.

U obrazloženju Rješenja je navedeno i da je uvidom u zemljišnu knjigu i priloženu dokumentaciju, kako je to saopćeno, utvrđeno da je prodavac (Energoinvest) upisan kao vlasnik nekretnine koja je predmet kupoprodaje, te da su ispunjene sve pretpostavke za upis Federalne vlade kao vlasnika ovog objekta.