BiH
0

Vlada FBiH usvaja plan protiv korupcije

SRNA
Nermin Nikšić
Nermin Nikšić
Vlada Federacije BiH trebalo bi na sutrašnjoj sjednici da usvoji opšti plan borbe protiv korupcije, u čemu je dobila pomoć i podršku ambasade Velike Britanije u BiH, izjavio je danas federalni premijer Nermin Nikšić.

Nikšić je istakao da je ovaj plan nastao u saradnji sa više od 20 institucija u FBiH i da sadrži 43 obaveze, te da bi plan trebalo provesti u naredne dvije godine. On je napomenuo da će biti formirano posebno tijelo unutar institucija FBiH koje će pratiti provođenje plana.

   Ambasador Velike Britanije u BiH pozdravio je donošenje ovog plana i obećao i dalju podršku Vladi FBiH u njegovom provođenju. On je istakao da će akcioni plan u borbi protiv korupcije biti transparentan u smislu povjerenja javnosti, te da je potpuno razvijen i prilagođen za provođenje na lokalnom nivou. Napomenuo je i da je borba protiv korupcije važan za obaveze BiH u približavanju EU, ali i za uvjeravanje stranih investitora da je BiH dobro mjesto za ulaganje.

   Nikšić i britanski ambasador razgovarali su danas i o aktuelnim političkim i ekonomskim pitanjima, procesu integracija u EU i Nato, izgradnji koridora Vc, kao i unapređenju turizma. Zakonom o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije entitetima i Brčko distriktu BiH naloženo je da usvoje i razviju strategiju za borbu protiv korupcije i akcioni plan u skladu sa opštim principima koji su izloženi u strategiji borbe protiv korupcije.