{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada FBiH: Usaglasiti upisnu politiku u srednjim školama s potrebama tržišta rada

F
9.1.2014. u 15:54
115
27
Vlada FBiH: Usaglasiti upisnu politiku u srednjim školama s potrebama tržišta rada
115
Vlada FBiH: Usaglasiti upisnu politiku u srednjim školama s potrebama tržišta rada
Vlada Federacije BiH prihvatila je danas Informaciju Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti o dokumentu “Analiza upisne politike u srednjoškolskom obrazovanju u BiH s aspekta potreba tržišta rada”, s predloženim preporukama, te zadužila Glavno tajništvo da ovu informaciju uputi vladama kantona.
Prema analizi Federalnog zavoda za zapošljavanje, svega 17,6 posto nezaposlenih osoba nalazi posao u razdoblju do 12 mjeseci, a čak 82,4 posto tek nakon pet godina.

To je, prije svega, posljedica strukturne nezaposlenosti u BiH.

Istovremeno, zbog izražene dugoročne nezaposlenosti, većina registriranih nezaposlenih osoba posjeduje zastarjela znanja, vještine i kompetencije.

Stoga je jedna od preporuka da nastavni planovi i programi budu takvi da kod učenika razvijaju znanja i vještine potrebne na tržištu rada.

Također, upisne politike trebaju biti strateški osmišljene kroz izgradnju partnerskog odnosa između ministarstava obrazovanja i poslodavaca, te ostalih socijalnih partnera.

Preporučeno je i da počne primjena profesionalne orijentacije učenika i da ona treba biti standardizirana i usmjerena na prepoznavanje učeničkih sposobnosti i afiniteta, te potražnju na tržištu rada.

U Izvještaju je, među ostalim, ukazano na činjenicu kako u Srednjebosanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Kantonu 10 kantonalni zakoni koji se odnose na srednjoškolsko obrazovanje još nisu usuglašeni s Okvirnim zakonom o srednjem stručnom obrazovanju i obuci u BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: