Stari ili novi konkurs
57

Vlada FBiH sutra o v.d. direktora FUP-a, Hoffmann upozorio Isaka

D. Be.
Ramo Isak i Svevlad Hoffmann
Ramo Isak i Svevlad Hoffmann
Vlada Federacije BiH u četvrtak (sutra) će se izjasniti o imenovanju v.d. direktora Federalne uprave policije (FUP).
To je potvrdio i ministar policije Ramo Isak.

"Prijedlog o imenovanju vršitelja dužnosti direktora Federalne uprave policije naći će se na dnevnom redu sjednice Vlade Federacije BiH koja je zakazana za četvrtak", potvrdio je federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak.

Prijedlog za privremeno rješenje za novo rukovodstvo FUP-a je Vahidin Munjić, koji je policijski službenik u kabinetu direktora ove institucije.

Povodom sutrašnje odluke o imenovanju v.d. direktora ponovo je reagovao Svevlad Hoffmann koji je bio jedan od dva kandidata za direktora FUP-a, no taj konkurs je ostao nedovršen s obzirom da se prošli saziv Vlade FBiH nije decidno izjasnio da li je poništen ili je i dalje na snazi.

"Svojom najavom da će na sutrašnjoj sjednici Vlade FBiH predložiti v.d. ravnatelja FUP-a, usprkos činjenici da je dužan sukladno čl.55.st.(1). Zakona o unutarnjim poslovima FBiH, prethodno dostavljeni prijedlog liste kandidata proslijeđen od strane Neovisnog odbora dostaviti Vladi FBiH na imenovanje, ministar Ramo Isak očigledno klizi spram kaznenog progona radi izvršenja više kaznenih djela iz oblasti povreda prava iz radnih odnosa ali i zabrane diskriminacije,propisanih", naveo je Hoffmann.

Mišljenja je da bi neko "trebao posavjetovati ministra da ne postoje zakonski razlozi da se započeta konkursna procedura za izbor direktora zaobiđe i da se ide u neka v.d. imenovanja ili pokretanja nekih novih konkursa".

Podsjetimo, Ensad Korman i Svevlad Hoffmann su bili kandidati za novog direktora FUP-a, prošli konkursnu proceduru, ali Vlada FBiH nije imenovala nijednog iz samo njima poznatih razloga.

Ako je konkurs poništen ili bude poništen onda slijedi formiranje Nezavisnog odbora, a zatim i raspisivanje novog konkursa. Nakon sprovedenog konkursa, novi ministar policije će vladi predložiti ime za novog direktora FUP-a.

Treba podsjetiti da je lider NiP-a Elmedin Konaković, u januaru ove godine, gostujući na Face televiziji poručio da Hoffmann neće biti direktor FUP-a, uprkos činjenici da je prema sprovedenom konkursu Hoffmann bio jedan od dva kandidata za direktora ove agencije.