BiH
16

Vlada FBiH: Sredstva namijenjena boračkoj populaciji neće se umanjivati, isplata invalidnina do 10. u mjesecu

Klix.ba
Osnovno i strateško opredjeljenje Ministarstva i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, koje je kao takvo navedeno i u reformskoj agendi Vlade FBiH, je da se nivo prava i sredstava koja se izdvajaju za boračku populaciju ne umanjuje.

U skladu s Presudama Ustavnog suda Federacije BiH izvršeno je usklađivanje i pripremljene izmjene i dopune zakona boračkih kategorija, koje su upućene na razmatranje Vladi Federacije BiH i nalaze se u parlamentarnoj proceduri i to: Izmjene i dopune Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite, izmjene i dopune Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica, izmjene i dopune Zakona o posebnim pravima dobitnika priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica (pripremljeno za ponovnu upućivanje na Vladu).

Izvršena je izmjena i dopuna Pravilnika o utvrđivanju procenta vojnog invaliditeta. U toku mandatnog perioda Vlada Federacije BiH je o kvartalnim izvještajima raspravljala i usvojila Informacije o provođenju ovog zakona. Izvršena je potpuna rekonstrukcija i u skladu sa Zakonom i pravilnicima formirano je i radi sedam revizorskih timova za kontrolu.

Odobrena su sva budžetom za 2015. godinu odobrena sredstva za transfere: Transfer pomoć u liječenju u iznosu 1,3 miliona KM su dodijeljena ka boračkim kategorijama prema uslovima iz javnog poziva, i u 2016. godini za ove namjene obezbjeđeno je 1,3 miliona KM i sredstva su već operativna ka krajnjim korisnicima, transfer za pomoć u radu udruženja u iznosu 360.000 KM je u potpunosti dodijeljen boračkim udruženjima, u 2016. godini ovaj transfer je 460.000 KM ( uključujući 100.000 KM za sportske igre).

Potrebno je obezbjediti redovnu isplatu invalidnina svaki mjesec do desetog, a invalidnine se isplaćuju za oko 90.823 korisnika od toga: oko 48.850 ratnih vojnih invalidnina i oko 41.973 porodičnih invalidnina.