BiH
0

Vlada FBiH sprema omogućiti kontinuitet pri obnovi Ferhad-pašine džamije

FENA
Predsjednik Vlade Federacije BiH Nedžad Branković najavio je da će federalna Vlada osigurati finansijsku podršku kako bi se omogućio kontinuitet radova na obnovi Ferhad-pašine džamije.

Nakon razgovora s banjalučkim muftijom Edhemom Čamdžićem Branković je u pratnji ministara obišao i prostor na kojem se vrše radovi na obnovi džamije Ferhadije.

„Ovaj objekat je važan za sve građane BiH i kako se slaže mozaik restauracije ovog spomenika kulture tako se slaže i mozaik naše bosanskohercegovačke priče“ naglasio je premijer Branković.

Banjalukčki muftija Edhem Čamdžić izrazio je zadovoljstvo zbog posjete delegacije federalne Vlade banjalučkom muftijstvu i gradilištu Fehad-pašine džamije.

„Džamija Ferhadija obnavlja se, spaja se njen kostur raspršen i razbacan ko zna gdje, sa željom da bude jednako lijepa kakva je bila i kad je izgrađena prije pet stotina godina“, kazao je Čamdžić.

On je dodao da se radovi na ponovnoj izgradnji Ferhadije vrše u skladu sa standradima UNESCO-a, te istakao da je „prevashodan cilj obnoviti Ferhadiju i kao vjerski objekat i svojevrsan spomenik kulture, a ne po svaku cijenu složiti je kao muzej kamenja koje je razbacano ko zna kuda“.

Premijer Branković u toku poslijepodneva sastao se i sa predsjednikom Vlade RS-a Miloradom Dodikom.

Prema Brankovićevim riječima dvojica premijera razgovarali su o projektima koji će „građanima BiH poručiti, da unatoč sivom oblaku teških političkih pitanja koja nas pritišću, ovdje ima života“.

Na pitanje hoće li razgovori premijera rezultirati i većom šansom za zapošljavanje povratnika Branković je rekao da „svi projekti u koje se ulaže novac podrazumjevaju nova radna mjesta“.

Premijer Federacije BiH istakao je da u unutar BiH odnosi među građanima daleko bolji nego se to čini kada se gleda odnos među političarima, te izrazio uvjerenje da će to omogućiti i poboljšanje ukupne ekonomske situacije u zemlji. Premijer RS-a i Federacije BiH, kazao je Branković, nisu razgovarali o političkim pitanjima. „Ja nasreću nisam uključen u razgovor o reformi policije i ustava i stoga se mogu posvetiti menadžerskim poslovima što je i moj prioritet“, zaključio je predsjednik Vlade Federacije BiH Nedžad Branković.