BiH
0

Vlada FBiH smatra da se "Aluminij" može prodati do kraja godine

FENA
Vlada FBiH je, razmatrajući Izvještaj Agencije za privatizaciju FBiH (APF) o aktivnostima u prvom polugodištu ove godine, ocijenila da bi od preduzeća koja su ponuđena na prodaju putem tendera, postupak privatizacije do kraja godine mogao biti završen za mostarski “Aluminij”.

Za ovu godinu, prema pokazateljima iz Izvještaja prezentiranog na jučerašnjoj sjednici Vlade, predviđena je i izrada plana podjele preduzeća i programa privatizacije i početnih bilansa stanja tehnoekonomskih cjelina, te objavljivanje javnih poziva za prodaju ovih cjelina u IP “Krivaja”, “KTK” Visoko, “Hepok” Mostar i “Željezara” Zenica, koje su uglavnom u toku.

Vlada je ocijenila da je “Interšped”, prodajom dionica na berzi, prodan vrlo uspješno, međutim generalna je ocjena da su i u prvom polugodištu ove godine iste slabosti i problemi karakterisali privatizacijske aktivnosti, kao i u prethodnom, kao što su nepovoljan ambijent za privatizaciju, pravna nesigurnost, nekonkurentnost privatizacijskih ponuda i loša pripremljenost preduzeća za privatizaciju.

U postupku male privatizacije u prvoj polovini ove godine, kako je istaknuto, prodato je osam preduzeća, čija je ugovorena cijena 4.945.592 KM.

Vlada je zadužila APF da predloži politiku privatizacije državnog kapitala i u ostalim preduzećima, uključujući i "BH Telecom", u skladu s Mandatnim programom Vlade, uz nalog da do tada ne provodi nikakve privatizacijske postupke.

Taj aranžman, kako je rečeno na sjednici Vlade, trajat će dok Vlada i Parlament ne donesu dokument politike privatizacije koji će prvenstveno dati odgovor hoće li se "BH Telecom" prodavati ili neće.

Planom privatizacije i programom rada APF-a za 2007. godinu predviđena je objava tendera za “Energoinvest” , “Hidrogradnju”, “Unis”, “Fabriku duhana Mostar”, “Soda-so holding”, Tvornicu kartona i ambalaže Cazin i “Šipad export-import”.