Nema novca MMF-a
180

Vlada FBiH se u ovom mjesecu zadužuje za 50 miliona KM kod komercijalnih banaka

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada Federacije BiH putem dvije emisije trezorskih zapisa u maju ima u planu zadužiti građane za 50 miliona KM, uglavnom kod komercijalnih banaka.

Riječ je o aukciji Federalnog ministarstva finansija na Sarajevskoj berzi (SASE) koja će biti održana 9. maja ove godine na kojoj je planirani iznos emisije 30.000.000,00 KM, a nominalna vrijednost vrijednosnog papira je 10.000 KM.

Metoda javne ponude je metoda višestrukih cijena, vrsta cijene diskontna, a datum dospijeća je 9. august 2017. godine.

Iz Sarajvske berze je najavljena i druga majska aukcija trezorskih zapisa na kojoj je planirani iznos emisije 20.000.000,00 KM. Aukcija na kojoj nominalna vrijednost trezorskog zapisa iznosi 10.000,00 KM biti će održana 23. maja 2017. godine.

Vrsta aukcije je aukcija na primarnom tržištu, metoda je višestruka cijena, a vrsta cijene diskontna.

Iz Federalnog ministarstva finansija kazali su za Klix.ba da su raniji kupci trezorskih zapisa Federacije BiH najvećim dijelom iz bankarskog sektora, a zatim slijede osiguravajuća društva i malim dijelom investicijski fondovi.

Iz Vlade FBiH je nakon sjednice 23. marta saopćeno da je domaće zaduživanje FBiH predviđeno u bruto iznosu od 360 miliona KM i bit će realizovano emisijama trezorskih zapisa ročnosti 3, 6, 9 i 12 mjeseci.

Premijer FBiH Fadil Novalić nedavno je u razgovoru za Klix.ba kazao kako se Vlada FBiH mora zaduživati jer bi u suprotnom rupe u budžetu morala krpiti smanjivanjem socijalnih davanja.

"Postoje dva načina da to uradimo. Prvi je smanjivanje socijalnih davanja, dakle penzija, invalidnina i raznih naknada, a to ne smijemo dopustiti. Ne smijemo krpiti rupe u budžetu preko leđa najugroženijih kategorija društva. Ne mogu oni snositi krivicu za nesavjesnu fiskalnu politiku mojih prethodnika", rekao je Novalić.

Kako kaže, drugi način je zaduživanje, a u budžetu za svaku godinu postoji stavka koja jasno određuje koji će dio budžeta sanirati od vanjskog duga, kao što su krediti međunarodnih organizacija, a koji unutrašnjim zaduživanjem kroz, naprimjer, prodaju trezorskih zapisa.

"Ovo sve detaljno reguliše budžet tako da se bez potrebe stvara percepcija u javnosti da smo u nekoj panici i da nam je ponestalo novca. Mi samo realizujemo finansijski plan koji su usvojili i Vlada i Parlament Federacije", kazao je Novalić.

Ekonomski analitičari već mjesecima upozoravaju da Vlada FBiH krpi budžetske rupe zaduživanjem kod komercijalnih banaka s obzirom na to da BiH još uvijek nije dobila drugu tranšu sredstava iz kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Oni strahuju da će izvršna vlast vremenom izgubiti povjerenje komercijalnih banaka, odnosno da će trezorski zapisi na tržištu postati "smeće".

Podsjećamo, u zdravoj ekonomiji budžeti se pune redovnim poreskim primanjima, odnosno direktnim i indirektnim porezima, a potrošnja se tome prilagođava. S obzirom na neusklađenost javne potrošnje i poreza, nedostajuća sredstva su i ove i prošle godine, kako u FBiH, tako i u RS-u osiguravana iz izvora domaćeg finansiranja, a to su obveznice i trezorski zapisi.

Konstantnim nadoknađivanjem sredstava prodajom trezorskih zapisa, odnosno "letećim dugovima", sa stanovišta budžeta i deficita povećava se unutrašnji dug po obavezama koje su kratkoročne. Te obaveze stalno dospijevaju jer se ne mogu uskladiti prilivi i odlivi, što u prijevodu znači da je riječ o problemu likvidnosti.