Vlada FBiH
0

Vlada FBiH rješava staru deviznu štednju

FENA
Vlada Federacije BiH utvrdila je danas u Sarajevu Nacrt zakona o izmirenju obveza po osnovu računa stare devizne štednje.

Federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda ukazao je na konferenciji za novinare nakon sjednice na "propast" državnog zakona, zatim na to da je Republika Srpska emitirala svoje obveznice, dok je Ustavni sud BiH praktično amnestirao RS od ovog postupka.

  • Mi smo došli u situaciju, poštujući državni zakon i očekujući da će svi pokazati punu odgovornost da bi sve štediše na području BiH bile u istom položaju, da su štediše u FBiH, kao i Distriktu Brčko, u nepovoljnijoj poziciji, kazao je on.

Bevanda smatra da Centralna banka BiH nije smjela odustati od izdavanja obveznica po verificiranim potraživanjima starim deviznim štedišama.

  • Da ne bismo stajali u mjestu, mi smo predložili ovaj zakon. On je danas usvojen i upućen po hitnoj proceduri u parlament, kazao je on.

Dodao je da je donesena i uredba kojom je određen rok od 1. aprila do 1. juna da se izvrši dodatno verificiranje potraživanja da svi oni koji su dovedeni u zabludu, ili zbog nekih udruženja odvedeni u krivom smjeru, bili u mogućnosti da naprave verificiranje i da se izvrše isplate.

U budžetu za ovu godinu su predviđena sredstva od 35 miliona KM za tu isplatu. Ostalo je samo da se nakon usvajanja zakona odredi agent. Vlada će, najavio je Bevanda, ponovo ponuditi Centralnoj banci da bude agent, a ukoliko ona to odbije onda će se ići u dogovore s Komisijom za vrijednosne papire.

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade FBiH bio je i redovni izvještaj o izvršenju budžeta za 11 mjeseci 2008.

  • Postalo je jasno da će u izvršenju proračuna nedostajati novac. Isto tako, pokazalo se da je ono što smo poduzeli u drugoj polovini godine bilo potpuno ispravno i da smo sačuvali onoliko koliko se moglo sačuvati, rekao je ministar Bevanda.

Naime, federalni budžet je u razdoblju januar/novembar ostvario ukupne prihode od 1.237.100.000 KM, što je 67,5 posto u odnosu na rebalansirani proračun. Ukupno ostvareni prihodi su 443,7 miliona KM (26,3 posto) manji od planiranog za 11 mjeseci.

  • Sada je ostalo da se završe završni računi. Do kraja dana svi proračunski korisnici trebaju dostaviti specifikacije stvorenih obveza po osnovu proračuna za prošlu godinu kako bi se napravila inventura i sumirali izvori finansiranja na čemu Ministarstvo finansija intenzivno radi kako bi zatvorilo tu "višegodišnju rupu" koja se samo prenosila iz godine u godinu, kazao je Bevanda.