BiH
0

Vlada FBiH razmatrala prednacrt budžeta za 2012. godinu

FENA
Vlada FBiH
Vlada FBiH
Vlada FBiH na današnjoj je sjednici u Mostaru razmatrala Prednacrt budžeta Federacije BiH za 2012. godinu u iznosu od 1,53 milijarde konvertibilnih maraka, što je za tri posto manje u odnosu na proračun za ovu godinu.

Po riječima federalnog ministra prostornog uređenja i dopremijera Vlade FBiH Desnice Radivojevića, projicirani prihodi su manji s obzirom na predviđanja da će i prihodi od indirektnih poreza u idućoj godini biti manji u odnosu na ovu godinu.

"Na tu činjenicu ukazuju i predviđanja svjetskih financijskih institucija za 2012. godinu koja nisu optimistična", kazao je Radivojević na konferenciji za novinare.

Što se tiče planiranih rashoda, federalni dopremijer je kazao kako je u Prednacrtu predviđeno da oni iznose 1,95 milijardi konvertibilnih maraka, što znači da će deficit za iduću godinu iznositi 423 miliona konvertibilnih maraka.

Radivojević je pojasnio da ovaj deficit ne znači da su se rashodi za iduću godinu povećali, već su se povećali izdaci s obzirom na emisiju trezorskih zapisa koje je Vlada FBiH ove godine emitirala i koje će emitirati iduće godine.

"Ovo nije deficit da bi pokrivali troškove, već se deficit povećava kako bi se ostavilo više prostora u proračunu za razvoj, odnosno za kapitalna ulaganja", pojasnio je Radivojević, dodavši da je Vlada FBiH predvidjela da emitira ukupno oko 260 miliona konvertibilnih maraka trezorskih zapisa.

On je dodao i da su predviđeni rashodi u 2012. godini za 2 posto manji nego u ovoj godini te da će se nastali proračunski manjak najvjerojatnije nadoknaditi privatizacijom manjinskih udjela FBiH u poduzećima te koncesijama.

"Uz sve bolne neophodne rezove, ovaj prednacrt nam omogućava daljnju suradnju s međunarodnim financijskim institucijama, a s ciljem da uspostavimo potpunu makroekonomsku i fiskalnu stabilnost u FBiH, a samim tim i u BiH", poručio je federalni dopremijer, najavivši kako će Vlada FBiH u idućem razdoblju ispuniti strukturalne odrednice koje zahtjeva MMF.

"S MMF-om već vodimo pregovore oko novog kredita za sljedeću godinu, tako da mislim da imamo sve šanse da što bezbolnije prebrodimo 2012. godinu", ustvrdio je Radivojević, naglasivši kako je Vlada FBiH spremna da se u cijelosti uhvati u koštac sa svim reformama.