BiH
0

Vlada FBiH razmatra probleme u "Zraku"

Sarajevo-x.com
U Vladi FBiH sinoć je premijer Nedžad Branković sa resornim ministrom Vahidom Hećom održao sastanak sa predstavnicima menadžementa i sindikata "Zrak"- a, uz prisustvo predsjednika Sindikata BiH i Sindikata metalaca Edhema Bibera i Ismeta Bajramovića kao i direktora Federalne direkcije za namjensku proizvodnju Ismeta Brige.

Razgovarano je o uzrocima i posljedicama najnovije krize u ovoj nekada respektabilnoj kompaniji namjenske industrije koja je rezultirala protestima radnika protiv uprave i sprečavanja ulaska na radno mjesto rukovodstvu kompanije.

Najnovije nezadovoljstvo radnika izazvano je žalbom na izvršnu sudsku presudu o prodaji objekta 020 od strane menadžmenta čime je blokirano izmirenje obaveza prema radnicima za 2003., 2004. i 2005. godinu iz sredstava dobivenih prodajom ovog objekta.

Nakon dugih razgovora o svim aspektima problema kao i perspektivama kompanije dogovoreno je da Sindikat Zraka već danas Vladi dostavi svu dokumentaciju vezanu za ovaj spor kako bi se o njemu mogla odrediti u narednih nekoliko dana na osnovu mišljenja Ureda za zakonodavstvo Vlade FBiH po tom pravnom pitanju.

Do tada treba da se obustave protesti radnika i omogući ulazak na radno mjesto direktoru Emiru Perendi i predsjedniku NO Vahidu Karaveliću. Dogovoreno je da menadžment do konačne odluke ne poduzima nikakve pravne radnje koje mogu uticati na rješenje ovog spora sa radnicima. Na sljedećem sastanku o "Zraku" razgovaraće se o drugim važnim pitanjima vezanim za budućnost ove kompanije.