Protest Gredelj-Revoma u Sarajevu
0

Vlada FBiH radnicima poručila da ne dolaze

Piše: D. Brkić
Sa nedavnog protesta radnika (Foto: Arhiv/Fotoservis)
Sa nedavnog protesta radnika (Foto: Arhiv/Fotoservis)
Radnici "Gredelj – Revoma" iz Dobošnice kod Lukavca u utorak u 10 sati pojavit će se na mirnim protestima ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu.

Radnici preduzeća čija je osnovna djelatnost remont vagona nisu dobili platu posljednjih devet mjeseci.

"Iz Vlade FBiH su nam poručili da ne dolazimo, iako nam ne nude nikakvo rješenje. Sindikalnim predstavnicima su rekli da ako dođu sa radnicima da sastanka neće biti. Pa, zašto im smetaju radnici?", pita se predsjednik Sindikata "Gredelj – Revoma" Fahrudin Vehabović.

Radnici će iz Dobošnice jednim autobusom krenuti za Sarajevo oko šest sati ujutro. Poslije protesta ispred zgrade Vlade F BiH, koji bi trebali trajati do 11:30 sati, radnici će svoje nezadovoljstvo ispoljiti i ispred Ambasade Hrvatske, jer je preduzeće "Gredelj-Revom" u vlasništvu jednog preduzeća iz Zagreba.

"Ponavljam kako naše preduzeće ima perspektivu. Znali smo ostvariti godišnji profit od oko sedma miliona KM, a danas nam nedaju raditi. Željeznice FBiH svakodnevno iznajmljuju 150 do 200 vagona iz Hrvatske i za to plaćaju oko 10.000 KM, a nama ne daju da popravljamo 700 vagona koji im džaba stoje", kaže Vehabović.