Za 36 mjeseci
1

Vlada FBiH produžila rok uposlenima u niskoakumulativnom sektoru za plaćanje povlaštenih doprinosa

Piše: M. N.
Federalna vlada produžila je danas rok za plaćanje doprinosa na povlaštenu osnovicu zaposlenima u tekstilnoj, kožnoj i industriji obuće, te zanatskom sektoru čija plaća ne prelazi 60 posto od prosječne plaće u FBiH, za 36 mjeseci.

Članom 20a. Zakona o doprinosima FBiH propisano je plaćanje doprinosa na povlaštenu osnovicu, koju čini umnožak prosječne plaće i koeficijenta 0,29, ukoliko se zaposleniku isplaćuje mjesečna plaća u visini do 60 posto prosječne mjesečne neto plaće u Federaciji BiH.

"Cilj ovih izmjena je nastavak stimuliranja zapošljavanja potrebne stručne radne snage u radno-intenzivnim i niskoakumulativnim djelatnostima koje su pretežno orijentirane na izvoz (više od 90 posto), odnosno jačanje konkurentnosti na inostranom tržištu, prvenstveno u tekstilnoj, kožnoj i industriji obuće, kao i stvaranje uslova za veću zainteresovanost za investicijska ulaganja u ovaj sektor", saopćeno je iz Vlade FBiH.

Uposlenici u ovim sektorima plaćaju doprinose po povlaštenim osnovicama već nekoliko godina, a s obzirom da ovo nije trajna kategorija u sadašnjem Zakonu, a novi Zakon o doprinosima još nije donesen, Vlada produžava ovu odluku periodično.

Kako su nam rekli iz Udruženja poslodavaca FBiH, ovo se odnosi na uposlenike koji imaju platu do 500 KM na koju plaćaju doprinose od oko 156 KM, dok radnici s plaćom većom od 500 KM plaćaju puni iznos doprinosa.