Zaključak sa sjednice
20

Vlada FBiH: Prijedlog zakona o registru pedofila ne ispunjava uslove za hitno usvajanje

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici u Mostaru zaključila kako prijedlog zakona o registru pedofila ne ispunjava uslove za usvajanje po skraćenom postupku.
Mišljenje Vlade FBiH je da Zakon o posebnom registru osoba pravomoćno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima u FBiH može biti razmatran isključivo u formi nacrta, a ne prijedloga, kako je to tražila zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Lana Prlić.

Istovremeno, Vlada FBiH ukazuje na nepreciznost pojedinih odredbi Prijedloga zakona te podsjeća i na sadržaj aktuelnih odredbi Zakona o krivičnom postupku FBiH, kojima je na detaljan način uređeno pitanje vođenja, sadržaja i korištenja podataka iz kaznene evidencije za sva krivična djela propisana Krivičnim zakonom FBiH.

Podsjećamo, zastupnica Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Lana Prlić uputila je u proceduru Prijedlog zakona o posebnom registru osoba pravosnažno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

"Ovaj zakon bi se primjenjivao na osobe pravosnažno osuđene za krivična djela kao što su silovanje, prinuda na spolni odnos, bludne radnje, spolni odnos s djetetom, spolni odnos s nemoćnom osobom, zadovoljenje pohote pred djetetom ili maloljetnikom, navođenje na prostituciju i slično", istaknula je zastupnica Prlić.