BiH
0

Vlada FBiH prihvatila prijedlog o izmjenama uredbi o boravišnoj taksi i turističkoj članarini

FENA
Vlada Federacije je na 62. sjednici, a na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma, razmatrala Informaciju o ostvarenim prihodima od naplate boravišne pristojbe u razdoblju 2006.-2008. kao i o mjerama za poboljšanje ubiranja boravišne pristojbe i turističke članarine.

Vlada je prihvatila prijedlog resornog ministarstva da se žurno pristupi nužnim izmjenama uredbi o boravišnoj pristojbi i turističkoj članarini, uz zadržavanje razine izdvajanje za kulturno-povijesno i prirodno naslijeđe.

Također, Vlada je ponovila nužnost donošenja novog Zakona o turističkim zajednicama i promicanju turizma u FBiH koji se nalazi u parlamentarnoj proceduri, a kojim će se obnoviti utemeljenje općinskih turističkih zajednica kako bi se jedinice lokalne samouprave dodatno motivirale za oblast turizma što je ujedno i zahtjev Saveza općina i gradova u FBiH.

S ciljem uvođenja više reda u naplatu boravišne pristojbe i turističke članarine, Vlada je obvezala mjerodavne inspekcijske službe na pojačanu kontrolu kako ubiranja tako i raspodjele ovih pristojbi, prijave gostiju, registriranja djelatnosti te razvrstavanja i kategorizacije ugostiteljskih objekata.

U sklopu priprema za slijedeću turističku sezonu, a sukladno zakonskoj obvezi da se visina boravišne pristojbe utvrđuje u prvoj polovici tekuće za narednu godinu, Vlada je na prijedlog ministra okoliša i turizma usvojila odluke kojima se utvrđuje visina ovih pristojbi u 2009.

Riječ je o Odluci o utvrđivanju boravišne pristojbe za fizičke osobe koje su registrirane za pružanje usluga smještaja u domaćinstvu i Odluci o visine utvrđivanju boravišne pristojbe, kojima su utvrđene visine ovih pristojbi ovisno o koeficijentima turističkog mjesta, a odnose se na razdoblje ljetne sezone od 15. juna - 15. septembra i zimske sezone od 15. decembra - 15. marta.

Vlada FBiH je utvrdila i nacrt Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti te ga uputila u parlamentarnu proceduru, saopćeno je iz Ureda ministra za okoliš i turizam Nevenka Hercega.