|

Vlada FBiH: Prihod od igara na sreću usmjerava se za liječenje oboljele djece van BiH

Vlada FBiH: Prihod od igara na sreću usmjerava se za liječenje oboljele djece van BiH
102
Klix.ba
12.11.2015. u 13:57
6
komentara
102

dijeljenja
Vlada FBiH: Prihod od igara na sreću usmjerava se za liječenje oboljele djece van BiH Foto: EPA
Vlada FBiH donijela je Uredbu kojom se propisuju kriteriji za utvrđivanje korisnika i način raspodjele dijela prihoda po osnovi naknada za priređivanje igara na sreću, a koji se uplaćuju u budžet FBiH sukladno Zakonu o igrama na sreću.
Dio prihoda ostvarenih po osnovi naknada za priređivanje igara na sreću bit će raspodjeljivan za finansiranje programa i projekata koji se odnose na liječenje i rehabilitaciju teško oboljele djece i mladih koje je jedino moguće izvan BiH.

Također, dio prihoda namijenjen je zaštiti prava djeteta koja su žrtve zlostavljanja, pedofilije, prosjačenja, zatim za zadovoljavanje potreba osoba sa invaliditetom, za sudjelovanje u liječenju, prevenciji i borbi protiv ovisnosti o drogi, alkoholu, igrama na sreću i kocki, te za smještaj u sigurne kuće.

Nadalje, sredstva su predviđena za promoviranje kulture, za promicanje razvoja profesionalnog i amaterskog sporta, za promoviranje tehničke kulture i udruženja koja se bave inovacijama, rad javnih kuhinja, kao i za organiziranje akcija dobrovoljnog darivanja krvi.

Korisnici sredstava mogu biti udruženja građana i humanitarne organizacije sa sjedištem u FBiH, koje su osnovane sukladno važećim propisima o udruženjima i fondacijama.

Raspodjelu sredstava od igara na sreću predlažu nadležna ministarstva: Federalno ministarstvo rada i socijalne politike 55 posto od ukupnog iznosa, Federalno ministarstvo nauke i obrazovanja i Federalno ministarstvo kulture i sporta po 15 posto, Federalno ministarstvo zdravstva deset posto, te Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta pet posto od ukupnog iznosa prikupljenih sredstava od igara na sreću. Raspodjela se vrši jednom godišnje, nakon provedenog postupka po javnom konkursu.

Prema obrazloženju Uredbe, zakonskim rješenjima je predviđeno da se za finansiranje programa i projekata iz oblasti rada i socijalne politike, obrazovanja, zdravstva, kulture i sporta, poduzetništva i obrta, osim dijela sredstava koja Lutrija BiH uplati u budžet po osnovi naknada za priređivanje klasičnih igara, izdvaja i dio prihoda ostvarenih od uplata zakonom propisanih naknada od strane ostalih priređivača i to 50 posto sredstava prikupljenih po osnovi uplate pojedinih naknada za izdavanje odobrenja uplaćenih u budžet od strane ostalih priređivača, a pet posto od ukupnog iznosa sredstava uplaćenih po osnovi naknade koju priređivači uplaćuju obustavom od svake uplate igrača.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...