BiH
9

Vlada FBiH: Prestanak mandata direktoru FUP-a Draganu Lukaču

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Federalna vlada danas je, na sjednici u Sarajevu, kojoj je prisustvovalo svih 17 članova, jednoglasno prihvatila Informaciju Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova o proceduri Nezavisnog odbora za utvrđivanje Prijedloga kandidata za izbor i imenovanje direktora Federalne uprave policije, a koju je pripremilo Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova na temelju Zaključka Vlade FBiH od 10. decembra 2014. godine.

Vlada je u potpunosti podržala i Mišljenje Komisije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH za sigurnost od 6. januara 2015. godine i predložila Nezavisnom odboru poništavanje konkursa za izbor direktora Federalne uprave policije raspisanog 1.10.2014. godine iz razloga što je za vrijeme trajanja konkursne procedure - 11.10.2014. godine - stupio na snagu novi Zakon o unutrašnjim poslovima FBiH, čime je Zakon o unutrašnjim poslovima FBiH („Službene novine FBiH“, br. 49/05 i 75/13), na osnovu kojeg je raspisani konkurs, prestao da važi.

Vlada FBiH je danas ovlastila federalnog premijera da poduzme sve Ustavom i Zakonom predviđene aktivnosti kako bi bili zaštićeni prava i nadležnosti Vlade Federacije BiH, te bilo osigurano izvršavanje zakona federalne vlasti kao temeljne ustavne nadležnosti premijera i Vlade FBiH.

Također jednoglasno, Vlada je danas, u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima FBiH („Službene novine FBiH“, br. 81/14), donijela i dva rješenja. Prvim rješenjem o isteku mandata direktora Federalne uprave policije utvrđen je prestanak mandata direktoru Federalne uprave policije Draganu Lukaču. Drugim rješenjem o preuzimanju dužnosti direktora Federalne uprave policije utvrđeno je da zamjenik direktora Federalne uprave policije Ensad Korman preuzima dužnost direktora Federalne uprave policije do imenovanja direktora Federalne uprave policije. Oba ova rješenja stupaju na snagu danom donošenja i bit će objavljena u „Službenim novinama FBiH“.

Donošenju zaključaka i rješenja prethodila je rasprava o Informaciji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova koje je, po ranijem zaključku Vlade, analiziralo informaciju Nezavisnog odbora o provedenoj proceduri utvrđivanja prijedloga kandidata za izbor i imenovanje direktora Federalne uprave policije.

Vlada se, također, upoznala i s Mišljenjem Komisije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH za sigurnost od 6. januara 2015. godine koja je, između ostalog, konstatovala da Nezavisni odbor, u svojstvu nezavisnog tijela imenovanog od Parlamenta Federacije BiH, nije postupio u skladu s pozitivnim pravnim propisima prilikom odlučivanja po Javnom konkursu za izbor direktora Federalne uprave policije, te predložila njegovo poništenje. Jednom dijelu rasprave o ovoj tački prisustvovalo je svih sedam članova Nezavisnog odbora koji su obrazložili procedure po kojima su radili i odgovarali na pitanja članova Vlade FBiH.

Sjednica Vlade FBiH je u toku, saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.