Usvojena strategija
16

Vlada FBiH: Preduzećima namjenske industrije grant 3,7 miliona KM

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada FBiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu odobrila Federalnom ministarstvu energetike, rudarstva i industrije izdvajanje grant sredstava od 3,7 miliona KM za podršku namjenskoj industriji.

Od ukupnog iznosa, vogošćanskom "Pretisu" dodijeljeno je dva miliona maraka za nabavku i instaliranje pogona za livenje eksploziva, dok će "Vitezit" iz Viteza dobiti 800.000 KM za razvoj i maloserijsku proizvodnju punjenja za generatore gasa na bazi kompozitnih goriva. Po 300.000 KM dodijeljeno je preduzećima "Zrak Sarajevo" za nabavku opreme i uvođenje novih proizvodnih linija, Tehničko-remontnom zavodu iz Hadžića za finansiranje razvojnog projekta KN "Una“, te "Binasu" iz Bugojna za nabavku mašine za izradu pozicije rotora.

Sekretar Federalnog ministarstva energetike rudarstva i industrije Stipo Buljan je na konferenciji za novinare kazao da je Vlada na današnjoj sjednici usvojila i Prijedlog strategije razvoja industrije građevinskih materijala FBiH za period 2016-2025.

Naveo je da se radi o trećoj strategiji iz oblasti razvoja pojedinih industrijskih grana koje je Vlada FBiH usvojila u toku ove godine.

"Kao i svaka strategija, tako i ova koju smo danas usvojili predstavlja kolosijek po kojem bi trebala da se kreće industrija građevinskih materijala u FBiH. Tom strategijom, odnosno predloženim mjerama i aktivnostima nastojimo pomoći da oko 350 firmi koje se bave gipsom i krečnjakom te oko 170 preduzeća koja se bave pijeskom i kamenom što svrsishodnije i funkcionalnije posluju", kazao je Buljan.

Podsjetio je da je ranije donesena Strategija razvoja drvne industrije FBiH, zatim okvirna energetska strategija FBiH, te da je u planu strategija razvoja metalskog sektora u FBiH za period 2016. - 2025.

Vlada FBiH, kako je dodao Buljan, danas je dala i saglasnost u vezi s inicijativom "Aluminija" d.d. Mostar za ukidanje, odnosno umanjenje visine carinske stope na nelegirani aluminij.

"Ovaj zaključak će sada biti proslijeđena Upravi za indirektno oporezivanje i Vijeću ministara, u čijoj je nadležnosti donošenje konačne odluke", napomenuo je Buljan.