{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada FBiH: Precizirane uredbe o naknadama za zagađivače

F
30.12.2014. u 12:55
0
2
Vlada FBiH: Precizirane uredbe o naknadama za zagađivače
0
Vlada FBiH: Precizirane uredbe o naknadama za zagađivače
Federalna vlada donijela je danas na sjednici u Sarajevu Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o vrstama naknada i kriterijima za obračun naknada za zagađivače zraka.
Zakonom o Fondu za zaštitu okoliša Federacije BiH propisano je da će vrste i iznose naknada i posebne naknade za zagađivače okoliša i to prema emisiji, vrsti i porijeklu propisati Vlada Federacije, pa je temeljem toga donesena Uredba o vrstama naknada i kriterijumima za obračun naknada za zagađivače zraka. Uredbom je propisana naknada koju zagadivači zraka plaćaju prema vrsti, količini i porijeklu emisije zagađujućih materija, definirani obveznici plaćanja naknada i dati kriteriji za obračun naknade i korektivni podsticajni koeficijenti.

Danas usvojenim zmjenama i dopunama preciznije su definirani pojedini članovi s ciljem uspješnije provedbe, otklonjene pojedine tehničke greške i definirana emisija iz koksih postrojenja. Izvršeno je i usaglašavanje sa aktivnostima na razvoju i uspostavi Registra zagađivača i zagađivanja i donošenju novog pravilnika o monitoringu emisija zagađujućih materija u zrak.

Kako je, prema Ustavu Federacije BiH, politika zaštite okoliša u zajedničkoj nadležnosti Federacije BiH i kantona, tokom izrade prijedloga uredbe zatraženo je očitovanje nadležnih kantonalnih ministarstava, Fonda za zaštitu okoliša i Federalne uprave za inspekcijske poslove na predloženi tekst. Primjedbe i sugestije koje su ocijenjene kao opravdane su uključene u prijedlog teksta, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: