{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada FBiH pokrenula proceduru za donošenje zakona o RTV FBiH

F
27.5.2007. u 11:20
0
0
Vlada FBiH pokrenula proceduru za donošenje zakona o RTV FBiH
0
Vlada FBiH pokrenula proceduru za donošenje zakona o RTV FBiH
Vlada Federacvije BiH je na posljednjoj sjednici donijela Zaključak o pokretanju procedure za donošenje zakona o javnom servisu Radio-televizije FBiH (RTV FBiH).
Interresorna komisija za izradu ovog zakona zadužena je da, u ime Vlade FBiH, izvrši usklađivanje ranije predloženog zakona s Odlukom Vijeća za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda FBiH od 19. jula 2006. godine.

Ovom odlukom Vijeće za zaštitu vitalnih interesa je ukazalo na obavezu da se Zakonom precizno i jasno propišu instrumenti odgovornosti i nadzora organa upravljanja u slučaju nepoštivanja ostvarivanja programskih načela u pogledu ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda.

Odluka je donesena nakon što je u parlamentarnoj proceduri povodom rasprave o Prijedlogu zakona o javnom servisu RTV FBiH (koji je Vlada FBiH utvrdila na sjednici 22. decembra 2005. godine) postavljeno pitanje vitalnog nacionalnog interesa hrvatskog naroda.

Prema Informaciji Federalnog ministarstva prometa i komunikacija priloženoj uz zahtjev za pokretanje procedure za donošenje zakona o javnom servisu RTV FBiH navodi se kako su prilikom izrade osporenog zakonskog prijedloga uzeti u obzir principi ispoštovani tokom donošenja Zakona o javnom RTV sistemu BiH i Zakona o javnom RTV servisu BiH.

Kako se u Informaciji navodi, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija je radi izrade zakona o javnom servisu RTV FBiH formiralo radnu grupu koju su činili predstavnici pravne struke ispred Ministarstva i predstavnici RTV FBiH, a sastancima ove radne grupe po potrebi su prisustvovali i predstavnici OHR-a i Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: