BiH
0

Vlada FBiH podržava oporavak Srebrenice

FENA
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine će dodjelom sredstava za otvaranje novih radnih mjesta pomoći da Općina Srebrenica konačno izađe iz kruga izrazito nerazvijenih općina.

Ovim projektom, Općina Srebrenica raspolagat će s oko četiri miliona KM. Vlada FBiH osigurat će 1.200.000 KM, kreditna sredstva iznosit će isto toliko, a kompanije koje dobiju sredstva, morat će uložiti 20 posto vlastitih sredstava.

"Ovo je pozitivna šok terapija za naš grad. Do sada je bilo zloupotreba oko korištenja grant sredstava za zapošljavanje i Općina Srebrenica promijenit će sistem finansiranja kompanija. Finansirat ćemo samo ozbiljne kompanije koje imaju riješeno pitanje proizvodnje i plasmana proizvoda. Ne želimo, kao što je bilo do sada, da neki privredni subjekti dobiju sredstva i onda ne urade ništa na zapošljavanju novih radnika. Ovo je naš dugoročni projekt i nastojat ćemo da pružimo šansu ozbiljnim kompanijama koje će zaposliti mlade ljude", izjavio je Amir Kulaglić, potpredsjednik Skupštine općine Srebrenica.

U Općini Srebrenica ohrabreni su odlukom Vlade FBiH, koja će nastaviti podržavati oporavak Srebrenice. Planirano je, da u skladu s punjenjem budžeta, Vlada FBiH u naredne tri godine za ekonomski oporavak Srebrenice uloži oko 30 miliona KM.

Projekt Vlade FBiH trebao bi dati prve rezultate već do kraja godine