{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada FBiH podržala Prijedlog zakona kojim se zabranjuje sistem "dvije škole pod jednim krovom"

7.9.2017. u 18:44
1.266
64
Vlada FBiH podržala Prijedlog zakona kojim se zabranjuje sistem "dvije škole pod jednim krovom"
1.266
Vlada FBiH podržala Prijedlog zakona kojim se zabranjuje sistem "dvije škole pod jednim krovom"
Federalna vlada razmatrala je danas Prijedlog zakona o zabrani segregacije u obrazovanju u FBiH čiji je predlagač poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Dennis Gratz.
"Prihvatajući mišljenje Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, Vlada podržava svako nastojanje da putem nadležnih zakonodavnih tijela, kroz izmjene i dopune postojećih zakonskih rješenja, ili donošenjem sasvim novih zakona, bude zabranjen i onemogućen svaki oblik diskriminacije i segregacije pri ostvarivanju prava u obrazovanju", stoji u saopćenju Vlade FBiH.

Prema Prijedlogu zakona predlagača Gratza, zabranjena je segregacija u obrazovanju kojom će se smatrati svaki oblik fizičkog razdvajanja osoba ili grupe osoba, a posebno razdvajanja đaka, studenata i nastavnika u toku izvođenja nastave, vannastavnih aktivnosti, pauza i odmora prije, u toku i nakon izvođenja nastave, kao i drugih aktivnosti.

Gratz je ovaj Prijedlog zakona uputio u parlamentarnu proceduru u junu ove godine. Prema njemu, zabranjena je praksa "dvije škole pod jednim krovom". Zatraženo je da se zaštiti i pravno na ravnopravno korištenje bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika, odnosno ćirilice i latinice, ali da se mjere zaštite ovog prava ne smiju provoditi na način da dovode do segregacije.

"Dosta je podjele djece na osnovu etnički obojenih nastavnih planova i programa, dosta je prakse da se putem obrazovanja društvo dijeli, a djeca uče strahu i nepovjerenju”, rekao je tada zastupnik Naše stranke u Parlamentu FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: