BiH
0

Vlada FBiH ove sedmice usvojila platformu za pregovore s IFC-om

FENA
Platforma za pregovore s Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC) koju je ove sedmice usvojila Federalna vlada polazi od prijedloga IFC-a da plaćanje svih neizmirenih obaveza ovoj korporaciji bude jednako iznosu glavnice od 11 miliona eura, što bi bilo izmireno u 2008. godini.

To je dio obaveza na osnovu izdatih garancija banaka za kredite date preduzećima Energoinvest 1985. i TKA Cazin 1977. godine, isknjiženih u pasivnom podbilansu ovih preduzeća u skladu sa zakonskim propisima.

Korporacija IFC obratila se naime Vijeću ministara BiH sa zahtjevom za naplatu potraživanja vrijednih ukupno 45 miliona eura nastalih na osnovu kredita datih svojevremeno SOUR-u Energoinvest i TKA Cazin.

Uvidom u početni bilans koji je usvojila Agencija za privatizaciuju Unsko-sanskog kantona u Bihaću, utvrđeno je da je preduzeće TKA d.o.o. Cazin u skladu sa zakonskim propisima isknjižilo obaveze prema bankama na osnovu stranih kredita dobijenih prije 31. marta 1992. godine u iznosu od 37.078.109 KM i za taj iznos uvećan je državni kapital.

Kredit IFC-a bio je za nabavku mašina za osnovnu djelatnost preuzeća, ali jedan dio opreme nije stigao zbog blokade puteva i rata u BiH, pa je ukupna obaveza umanjena za 3.804.883 KM. Prema tome, ostatak obaveze od 37.078.109 KM isknjižen je u pasivnom podbilansu preduzeća TKA Cazin, a na osnovu usaglašenog stanja s Privrednom bankom Sarajevo.

Ukupne glavnične obaveze SOUR-a Energoinvest, prema podacima iz baze podataka Narodne banke RBiH, zaključno s 1991. godinom su 7.685.163,62 eura (preračun vršen po kursu Centralne banke BiH od 13. marta 2007. godine).

Preduzeće Energoinvest d.d. Sarajevo dostavilo je Agenciji za privatizaciju u FBiH Program privatizacije i početni bilans na dan 31.12.2001. godine koji je odobren u julu iduće godine.

U okviru odobrenog početnog bilansa preduzeće je u skladu s propisima iz oblasti privatizacije u pasivni podbilans isknjižilo kredit IFC-a kome je garant bila Union banka (Jugobanka) u iznosu od 1.590.548,85 DEM i 447.085,53 USD.

Razlika duga ostala je na Union banci na osnovu izdate garancije.

Nakon razgovora između Ministarstva finansija i trezora BiH s IFC-om u koje je bilo uključeno i Federalno ministarstvo finansija, IFC je predložio da plaćanje svih neizmirenih obaveza prema ovoj korporaciji bude jednako iznosu glavnice od 11 miliona eura, i to šest miliona eura plaćeno do 15. jula 2007., a pet miliona eura do 15. jula iduće godine.

Sagladevanjem svih pravnih i ekonomskih aspekata potraživanja IFC-a na osnovu izdatih garancija, a imajući u vidu da potraživanja IFC-a iznose više od 45 miliona eura, prihvatljivo je da Federacija BiH pregovara s IFC-om do ponuđenog nivoa ukupnih obaveza do 11 miliona eura koje bi bile isplaćene u 2008. godini, stoji u platformi za pregovore s IFC-om koju je Federalna vlada usvojila ove sedmice na prijedlog odgovarajuće radne grupe.