BiH
0

Vlada FBiH odobrila nova novčana sredstva za unapređenje zdravstva

FENA
Vlada FBiH danas je u Sarajevu donijela odluke o usvajanju dva programa utroška sredstava iz nadležnosti Federalnog ministarstva zdravstva.

Prva odluka se odnosi na program utroška i raspodjelu sredstva iz transfera namijenjeniog nižim nivoima vlasti za zdravstvene ustanove u 2008., a druga na sredstva za nabavku obaveznih vakcina za djecu i odrasle.

Kako je kazao federalni ministar zdravstva Safet Omerović na konferenciji za novinare u sjedištu Vlade, prema prvoj odluci, od izdvojenog iznosa od 15 miliona KM, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu i Univerzitetsko-klinički centar Tuzla dobijaju po 2,5 miliona KM, a klinička bolnica Mostar 5,5 miliona KM.

RMC Safet Mujić u Mostaru i Kantonalna bolnica "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću dobit će po 834 hiljade KM, dok će kantonalnim bolnicama u Livnu, Goraždu i Zenici, te bolnici u Travniku biti dodijeljeno po 417 hiljada KM.

Ostatak od 815 hiljada KM bit će raspoređen na osnovu posebne odluke koju će Vlada donijeti nakon što federalna ministarstva zdravstva i finansija sačine prijedlog prioritetnih programa zdravstvene zaštite.

Drugom odlukom osigurano je tri miliona KM za obaveznu imunizaciju stanovništva i pet miliona KM za nabavku vakcine protiv gripe u 2008.