Udruženje poljoprivrednika BiH
0

"Vlada FBiH odobrila mjeru koja postoji godinama"

Sarajevo-x.com
Odluka Vlade FBiH da odobri proizvođačima mlijeka zaštitnu cijenu od 57 feninga podvala je jer takva mjera postoji već nekoliko godina, tvrdi Sead Jeleč, sekretar Udruženja poljoprivrednika BiH.

"Takva mjera postoji već godinama, ali se Vlada nije toga pridržavala, odnosno nije natjerala mljekara da je primjene", rekao je za naš portal Jeleč.

On smatra da ni ova odluka neće natjerati mljekare, a dogovor koji je postignut znači da mljekare plaćaju 50 feninga, a da ovih sedam feninga ide iz budžeta, to jest da te troškove snose građani.

"Ta zaštitna cijena postoji kao odluka Vlade ali je ona nikad nije primjenila, niti bilo šta uradila da tu cijenu implementira. Bitno je da se dio troška prebacuje na budžet, a mljekare se opredjeljuju hoće li isplaćivati proizvođačima ili neće. Tu nema govora o zaštitnoj cijeni", rekao je Jeleč.

On je zaključio da Vlada ni sada neće primjeniti nikakve instrumente da natjera mljekare da isplaćuju premije i otkupne cijene te da mljekare ostvaruju enorman profit snižavajući otkupne cijene, a pri tome podižući cijene mlijeka u maloprodaji.